Zeleno poslovanje kao budućnost poslovanja uključuje: dobrobit za ljudsko zdravlje, očuvanje okoliša i  povećanje zapošljavanja.

Svjetski i EU trendovi nedvojbeno upućuju da upravo zeleno poduzetništvo predstavlja jedan od konkurentnijih dijelova gospodarstva ruralnih područja. Dalmacija i Hrvatska obiluju resursima koji je po razvojnim mogućnostima čine usporedivom s najpoznatijim europskim regijama s ruralnim gospodarstvom temeljenim na očuvanoj baštini, kakve su npr. Provansa, Tirol ili Toskana.

Atraktivni krajolici i prirodna baština, bogato kulturno naslijeđe i još uvijek živa tradicijska poljoprivredna proizvodnja, udaljeni svega nekoliko koraka od jednog od najljepših svjetskih mora, resursi su koji  Hrvatsku mogu učiniti top agroturističkom destinacijom.

Ruralna područja čine više od 90% kopnenog dijela Hrvatske, a na njima živi gotovo polovica ukupnog stanovništva, stoga je važno i nužno poticati održivi razvoj i jačanje gospodarstva u tim krajevima.

Agroturizam čuva prirodna i tradicijska bogatstva na kojima stvara jedinstvenu, autentičnu ponudu te mogućnost dugoročnog razvoja, osobito ruralnih krajeva s negativnim gospodarskim i demografskim trendovima.

Pristupanjem Hrvatske u EU, njenim ruralnim područjima otvaraju doista značajni izvori financiranja. Samo za mjere ruralnog razvoja, godišnje raspoloživi iznos je veći od 0,5 % trenutnog BDP-a RH.

Za projekte Zelenog poduzetništva postoji veliki broj poticaja i podrški, a za određene projekte i teme, na raspolaganju su značajna bespovratna sredstva koja mogu pomoći poduzetnicima u pokretanju ovakvih investicija, smanjiti rizike, te povećati uspješnost poduhvata na zadovoljstvo i ulagača, ali i lokalnih i globalnih zajednica.

Dosada su u sklopu Programa poticanja zelenog poduzetništva (PPZP) podržana 97 perspektivna zeleno-poduzetnička projekta. PPZP provode razvojne agencije četiriju dalmatinskih županija, a partnerske banke u provođenju Jamstveno-kreditnog fonda su Jadranska banka u Šibensko-kninskoj županiji te Splitska banka u preostale tri županije.

Jamstveno-kreditni fond (JKF) osnovan unutar PPZP-a koji omogućava zelenim poduzetnicima povoljnije uvjete kreditiranja od tržišnih. Također, tehnička pomoć te stalno praćenje poduzetnika tijekom provedbe projekta od strane banaka, dovodi do puno bolje pripremljenosti projekata i samih poduzetnika.

Informiranje, edukacija i povezivanje nužni su elementi za pokretanje poduzetničkih aktivnosti kao i projekata u području zelenog poduzetništva. Tu je i umrežavanje kao jedan od osnovnih elementa održivosti.

Značaj malog zelenog poduzetništva je bitan, kako za očuvanje prirodne baštine, tako i za razvoj ruralnih područja. Razvoj agroturističke ponude idealna je prilika za gospodarski uzlet ruralne Dalmacije.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

 

hotel-ecologico-2