Meke vještine (Soft skills) omogućuju čovjeku da se lako poveže i odnosi s okolinom koja ga okružuje te se često nazivaju socijalnim vještinama. One uključuju osobnost, stav, fleksibilnost, komunikaciju, sposobnost timskog rada, motivaciju i manire. Meke vještine su tako važne da su čest razlog poslodavcu pri odlučivanju za zapošljavanje kao i prilikom zadržavanja ili promaknuća zaposlenika. To su netehničke vještine za koje često nemamo diplomu ili certifikat. Meke vještine ne stječemo tijekom formalnog obrazovanje, nego kroz neformalno i iskustveno učenje tijekom života i rada. 

Prilikom javljanja na natječaj za posao, napravite popis svojih mekih vještina koje su relevantne za taj posao. Navedite te vještine u svom životopisu i zamolbi te ih naglasite i tijekom intervjua za posao.

Koje su to meke vještine koje poslodavac traži u prijavi za posao? 

• Komunikacijske vještine 

• Analitičke/istraživačke vještine 

• Fleksibilnost/prilagodljivost/postavljanje i upravljanje prioritetima 

• Uspostavljanje kvalitetnih poslovnih odnosa 

• Planiranje/organizacija 

• Rješavanje problema/Kreativnost 

• Umijeće učinkovitog rada u timu 

Poslodavci najčešće ne pitaju imate li meke vještine. Umjesto toga oni vam predoče situaciju i pitaju šta biste uradili i tako procijene vaše meke vještine. Stoga razvijajte ove vještine i pokažite poslodavcu da imate potrebne vještine koje on traži.

Meke vještine utječu na vašu zapošljivost, uspješnost u radu i poslovanju te su jednostavno važni alati potrebni za uspjeh.

Uspješan rad s drugima, upravljanje vremenom i rješavanje problema samo su neke od mekih vještina koje se možda čine nekim ljudima prirodne, ali ih drugi mogu ojačati putem sudjelovanja na radionicama za razvoj mekih vještina ili pak učenjem od drugih. Kako biste provjerili koje su to meke vještine koje trebate dodatno razvijati ili ojačati, obratite nam se na neki od navedenih kontakata. Ako niste u mogućnosti doći do nas, svakako nas kontaktirajte jer zahvaljujući usluzi „Info taxi“ možemo i mi do vas.

Kontakt podaci:

• email – ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hrkutlaca.maja@gmail.commarija.ujakovic@eu-krka-knin.hr

• telefon – 022 664 608

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.