Udruga dentalnih tehničara

Udruga dentalnih tehničara (UDT) je osnovana radi usklađivanja, zaštite, promicanja prava, zajedničkih strukovnih interesa i ciljeva dentalnih tehničara.

Ciljevi:

• Povratak struke u sustav javnog zdravstva
  • Izdvajanje iz HKDM
  • Osnivanje vlastite komore koja će zastupati i štiti prava dentalnih tehničara
  • Smanjenje komorskih članarina, primjereno komorskim članarinama ostalih zdravstvenih radnika srednje stručne spreme
  • Sudjelovanje u formiranju cijena naših usluga
  • Smanjenje broja škola i prestanak produkcije kadrova koje pune burzu rada
  • Pružanje usluga pacijentima i njihovo upoznavanje sa svim besplatnim uslugama koje su zagarantirane osnovnim(i dopunskim)zdravstvenim osiguranjem

Osnivanje UDT-a

13.siječnja 2014. god. u Zagrebu u Kući ljudskih prava, je osnovana Udruga dentalnih tehničara RH. Udruga je nastala kao odgovor na katastrofalno stanje struke dentalnih tehničara i okuplja već oko 150 tehničara iz cijele Hrvatske.
1997.god. privatizacijom Primarne zdravstvene zaštite, struka je izbačena iz zdravstvenog sustava čime su nam povrijeđena radna, ljudska i moralna prava. Svakom daljnjom izmjenom i dopunom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ta se prava sve više urušavaju i struka se potpuno marginalizira.
01.travnja 2013. god. novim modelom ugovaranja stomatologa s HZZO-om, evidentno je da dentalni tehničari postaju nezaštićena najamna radna snaga, koja bi trebala služiti za bogaćenje određenih zdravstvenih struktura. Tim novim ugovaranjem, stomatolozima je uplaćeno 200 milijuna kuna godišnje više iz državnog proračuna u vrijeme ove velike krize, a dentalni tehničari u DZ-a, zakupu i privatnim laboratorijima ostaju bez posla.

posjetite naš web

Udruga dentalnih tehničara RH