Planinarsko društvo „PROMINA“

Planinarsko društvo pod današnjim imenom „Promina“ osnovano je 5. prosinca 1958 g . zaslugom odvjetnika Miće Viličića. Društvo je 1959. otvorilo sklonište u Docu na Promini. Već tada zabilježeni su uspješni usponi na Dinaru, Mosor i Kozjak. Godine 1974. društvo broji 47 članova, a predsjednik je g. Ante Lilić iz Siverića.

1977. god. zaslugom tadašnjeg članstva pod vodstvom predsjednika Vice Novakovića započela je gradnja po mnogima najljepše planinarske kuće u Dalmaciji. Kuća je dovršena 1984. god. kada je tom prigodom organiziran i slet planinara Dalmacije. Zabilježeni su vrlo uspješni usponi na Triglav, Durmitor, Čvrsnicu, a isto tako penjački usponi u stijenama iznad Roškog slapa i speleološka istraživanja, zimski usponi na Dinaru itd. Za vrijeme domovinskog rata članovi P.D. „Promina“ aktivno djeluju u postrojbama HV-a (Šator, Dinara). Ali tada društvo obnavlja rad inicijativom nekolicine članova.

Ratne 1994. u Šibeniku se održava obnoviteljska i izborna skupština. Tada društvo doživljava novi procvat, te se (često i uz logističku podršku 142. brigade HV) organiziraju izleti na sjeverni Velebit, Biokovo, Mosor itd. Nakon povratka u Drniš nastavilo se sa aktivnostima na obnovi devastirane planinarske kuće na Promini.

Kroz čitavo vrijeme nije zanemaren ni odlazak članova Društva na organizirane izlete i alpinističke uspone od kojih je najznačajniji uspon na Mont Blanc (4810 m/nv) 1998. g., GrossGlokner 3798 m/nv, 1999., Regina Margarita-Monte Rosa 4545 m/nv, Monte Chinto (Korzica) 2790 m/nv, Breithorn (4165 m/nv).

Svake godine Planinarsko društvo „Promina“ organizira zimske uspone na sv. Brdo 1753 m/nv i Troglav 1913 m/nv. Neki od članova završavaju Mosorovu alpinističku školu a potom i speleološku školu u organizaciji H.P.K. „Mihovil“ Šibenik, te je 2005. g. osnovan i speleološki odsjek P.D. Promina Drniš. U periodu do 2010. čak 14 naših članova završava navedenu speleološku školu. Trojica članova P.D. „Promina“ postali su 2004. g. članovi tek osnovane stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Šibeniku i pritom su završili tečajeve u organizaciji HGSS-a, a bili su i u brojnim potragama za nestalim osobama.

2008. g. u prostorijama društva izgrađena je prva Bouldering stijena u Šibensko-Kninskoj županiji. Te iste godine P.D. „Promina“ slavi 50 g. postojanja pod tim nazivom i 70 god. organiziranog planinarstva u Drnišu (HPD „Moseć“).

posjetite naš web

Planinarsko društvo Promina