U okviru projekta  „TOČKA-Info centar za mlade“, u srijedu 20. siječnja 2016. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, organizirano je o predavanje na temu „Društveno/socijalno poduzetništvo“.

Predavanje „Društveno/socijalno poduzetništvo“ imalo je za cilj mladim ljudima približiti pojam društvenog/socijalnog poduzetništva, te ih potaknuti na bavljenje istim.

Voditelji predavanja bili su Vinko Livaković i Martin Mrša, koji imaju višegodišnje iskustvo u pisanju i provođenju projekata.

Uz osnovne pojmove o socijalnom poduzetništvu, voditelji su sudionici upoznali s natječajima i poticajima za pokretanje društveno/socijalno poduzetništva u Hrvatskoj te su prikazali izazove, mogućnosti i potencijale razvoja zadružnih/socijalnih/društvenih poduzeća s kojima se isti susreću u lokalnim zajednicama Republike Hrvatske.

Martin Mrša predstavio je i neke primjere dobre prakse poput socijalne zadruge Humano nova koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba.

Socijalno poduzetništvo, poznato još i kao društveno poduzetništvo, se  razvilo u vrijeme rastuće svijesti o tome da se količina problema s kojima se današnje društvo susreće teško može riješiti tradicionalnim neprofitnim i filantropskim pristupom.

Za razliku od drugih vrsta poduzetništva, socijalno poduzetništvo nije primarno usmjereno ka stvaranju profita nego pomoći najsiromašnijima i najpotlačenijima u društvu.

Vlada RH prepoznala je važnost i potencijal društvenog poduzetništva u poticanju zapošljavanja, pružanju socijalnih usluga i doprinosa socioekonomskom razvoju Republike Hrvatske u sklopu koje je usvojila Strategiju razvoja društvenog poduzetništva do 2020., koju je izradilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Projekt „TOČKA- Info centar za mlade”  ima za cilj podići razinu informiranosti mladih na području ŠKŽ provedbom aktivnosti informiranja i savjetovanja kroz pet područja interesa za mlade i to: zapošljavanje i poduzetništvo, aktivno sudjelovanje mladih, kultura mladih i slobodno vrijeme, mobilnost te informiranje i savjetovanje.