U suradnji s Osnovnom školom “Nikola Tesla”, Ured za udruge Vlade RH (nacionalna kontakt točka programa Europa za građane) održao je radionicu za izradu projektnih prijedloga u sklopu programa Europa za građane 2014-2020, u petak 17. lipnja 2016. godine.

Prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, g. Marko Filipović te ih motivirao na prijavu projekata koji bi mogli pridonijeti razvoju lokalne zajednice i istaknuo važnost povlačenja sredstava iz EU programa.

U uvodnom dijelu radionice 24 predstavnika udruga, LAG-ova, škola, općina i gradova upoznato je sa strukturom, ciljevima i mogućnostima financiranja, s posebnim naglaskom na naredne natječaje u sklopu navedenog Programa. Također su predstavljeni primjeri dobre prakse: gospodin Manuel Živolić iz LAG-a Središnja Istra predstavio je projekt LAGs4EULocal Action Groups for better EU Communities, a gđa Vesna Blažina Hatić iz Grada Labina predstavila je projekt pod nazivom MINHER (MINING HERITAGE). Oba su se uspješna projekta provodila s ciljem umrežavanja gradova, te su poslužili kao inspiracija za planiranje novih projekata.

Rijeka,17. lipnja 2016.

U drugom dijelu radionice sudionici su imali priliku razraditi projektne prijedloge te ih, uz stručno vodstvo predstavnika Kontakt točke, prilagoditi prioritetima Programa.

Prezentacije s radionice možete preuzeti u nastavku :

Ured za udruge Vlade RH- O programu Europa za građane

LAG Središnja Istra- projekt LAGs4Eu

Grad Labin- projekt MINHER (Mining Heritage)

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija. Program je podijeljen u dvije cjeline: 1. Europsko sjećanje i 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje koja se sastoji od tri mjere – Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnoga društva.