Razvojni europski centar inicijativa (RECI) provodi projekt „Mi to možemo“ kojim je predviđeno osiguravanje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II

Korisnik usluge osobne asistencije  osoba je s invaliditetom, s jednim ili više oštećenja, koja samostalno ne može obavljati fiziološke i dnevne potrebe.  To su osobe koje imaju potvrđen Barthelov indeks od 0 do 60, a koje spadaju u kategoriju osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

Korisnik usluge subjekt je djelovanja, a ne objekt asistencije.

Osoba s invaliditetom samostalno odabire osobnog asistenta, određuje opis posla, mjesto i vrijeme pružanja usluge, educira asistenta o vlastitim potrebama i načinu kako se njoj pružaju usluge, usmjerava i kontrolira rad asistenta te kvalitetu usluge. Asistenta se odabire iz kruga ranijih pomagača, uz pomoć udruge u koju se osoba učlanjena, putem oglasa ili uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Svi novi potencijalni korisnici (koji dosad nisu primali uslugu osobne asistencije), a kojima prijavitelj planira osigurati uslugu osobne asistencije, dužni su proći procjenu stručnog multidisciplinarnog neovisnog Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije koji će utvrditi ispunjavaju li predloženi korisnici sve uvjete da bi primili uslugu te ih rangirati sukladno stupnju oštećenja, te stupnju ovisnosti o pomoći i njezi druge osobe. Odbor je ustrojen pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Razvojnog europskog centra inicijativa

Mi to mozemo - Reci - memorandum