Na današnji dan obilježava se Svjetski dan nepušenja. Svjetska zdravstvena organizacija od 1987. godine obilježava 31. svibnja kao „Svjetski dan nepušenja“. Pušenje sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem i smatra se teškom ovisnošću s visokim ovisničkim potencijalom. Ovisnost se razvija već unutar nekoliko tjedana svakodnevne konzumacije, dok kod adolescenata konzumacija čak ne mora biti svakodnevna. Svaka treća osoba koja proba duhan, postat će ovisna (više od bilo koje druge psihoaktivne tvari).  

Danas u svijetu puši približno 1,3 milijarde ljudi, što čini trećinu svjetskog pučanstva iznad petnaeste godine života. Prema rezultatima istraživanja 2019. godine “Uporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji u Republici Hrvatskoj” (istraživanje HZJZ-a i Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar) 38,4% odraslih ljudi puši, najviše u dobnoj skupini između 25. i 35. godine života (43,6%), a muškarci nešto češće puše od žena (41,2% naspram 35,7%).

Prednosti prestanka pušenja su brojne, a neke su vidljive gotovo odmah:

  • U prvih 20 minuta bez cigarete snižava se puls i krvni tlak
  • Unutar 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi dolazi na razine normale
  • Između 2 i 12 tjedana od prestanka pušenja cirkulacija se poboljšava i kapacitet pluća se povećava
  • Između 1 i 9 mjeseci od prestanka pušenja kašalj i kratkoća daha se smanjuju
  • Nakon 1 godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca otprilike je upola manji od rizika pušača
  • Nakon 5 do 15 godina od prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na razinu rizika kod nepušača
  • 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike pola rizika kojeg imaju pušači te se smanjuje rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i gušterače
  • 15 godina od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca jednak je riziku kod nepušača.

Članak je objavljen u sklopu jednogodišnjeg projekta „Ovisnost – put u ropstvo“. Cilj projekta je informirati javnost o oblicima, štetnosti i prevenciji svih oblika ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“ , u partnerstvu s Općinom Pirovac i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.