Struktura korisnika projekta „Siguran korak“

Europski projekt „Siguran korak“ započeo se provoditi u ožujku 2019. godine. Trenutno je njime obuhvaćeno 12 slijepih osoba s područja Zagreba i Zagrebačke županije koji koriste usluge videćeg pratitelja. Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba (UUOSSO) iz Zagreba, koje je nositelj ovog projekta, prilikom odabira krajnjih korisnika vodilo je računa o tome da uključi osobe kojima je ta pomoć prijeko potrebna, a koji navedenu uslugu već ne koriste u nekoj drugog udruzi.

Što se tiče strukture korisnika, ona je svakako raznovrsna. Korisnici projekta su različite starosne dobi (od studenata do umirovljenika), različitih statusa (neki su zaposleni, nezaposleni, a neki su umirovljenici) te različite spolne strukture (žene i muškarci su ravnomjerno zastupljeni). Neki korisnici se kreću uz pomoć bijelog štapa, a neki nisu nikad prošli obuku samostalnog kretanja. Međutim, čak i osobe koje se kreću uz pomoć bijelog štapa često nisu dovoljno sigurne u svoju vještinu samostalnog kretanja kad se radi o obavljanju aktivnosti koje su izvan njihova uobičajenog dnevnog ritma ili nisu česte (npr. odlazak javnom bilježniku, u bolnicu, kupnju većih količina namirnica i sl.). Velika prednost projekta leži u činjenici da je njime, pored Grada Zagreba, obuhvaćena i Zagrebačka županija. Na taj način korisnici koji žive u manjim lokalnim sredinama i koje su često prometno izolirane, mogu uz pomoć videćeg pratitelja zadovoljiti sve svoje potrebe.

Budući da projektom nije određen maksimalan broj korisnika koji se mogu uključiti, Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba poziva sve zainteresirane koji bi željeli koristiti navedenu uslugu ili trebaju dodatne informacije, da ih se kontaktira na tel: 01/4551-650 ili e-mail: udruga@uuosso.hr

UUOSSO

uuosso ministarstvo