Europska unija redovno poziva mlade koji su zainteresirani za stjecanje iskustva rada u njezinim institucijama, a kandidati se mogu javiti na otvorene natječaje Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU koji nude stažiranje u 2016. godini.

europski-parlament

Europski parlament svake godine nudi mogućnost stažiranja 600 mladih u Bruxellesu, u razdoblju od pet mjeseci. Sljedeći krug stažiranja započet će 1. listopada 2016. i trajati do 28. veljače 2017., a prijave će trajati od 15. ožujka do 15. svibnja ove godine. Za ovo stažiranje su također pokriveni troškovi, u iznosu od 1213 eura mjesečno, kao i putni troškovi.

Parlament nudi i mogućnost stažiranja za prevoditelje/ice u Luksemburgu koje se dodjeljuje na razdoblje od tri mjeseca. Naknada iznosi 1213 eura mjesečno, prevode se parlamentarni tekstovi poput dnevnog reda, raznih pitanja, izvješća i dopuna, a rok za prijavu je 15. veljače.

Stažiranja u Vijeću Europske unije započinju u lipnju, a ono također nudi dva termina godišnje. Prijave za 2016. godinu su zatvorene, no od sljedećeg lipnja do kraja kolovoza biti će otvoreneprijave za 2017. godinu. Nudi se i mogućnost neplaćenog stažiranja od 1. rujna do 31. siječnja iduće godine za koje se može prijaviti do 1. travnja.