Socijalno poduzetništvo, kojemu primarni cilj nije maksimizirati profit, važan je stup europskog gospodarstva u kojemu je zaposleno više od 11 milijuna radnika ili 4,5 posto aktivnog stanovništva EU.

Stoga ne čudi da se socijalnu ekonomiju smatra važnom polugom za izlazak iz ekonomske krize i za borbu protiv siromaštva, posebno ranjivih skupina.

S vladinog nivoa je važno imati razumijevanja za socijalno poduzetništvo, jer riječ je o modelu koji stvara radna mjesta. Svaka vlada treba razumjeti kako socijalno poduzetništvo poticati u svojem kontekstu, a očito je da se u tome sada ima i podrška Europske komisije.

Socijalno poduzetništvo se pokazalo otpornijim na krizu od ostatka ekonomije, sačuvana su radna mjesta te i dalje proizvodi promjenu na bolje.

Danas je u Hrvatskoj registrirano preko 47.000 neprofitnih udruga. Nažalost, vrlo malo ih se bavi socijalnim poduzetništvom. O njihovoj boljoj aktivaciji ovisi i napredak ovog društva, osobito onih kojima je pomoć itekako potrebna.

Na tom polju još ima mnogo posla, između ostaloga i po pitanju edukacije javnosti, a očito i donositelja i usvajatelja (političkih) odluka, o mogućnostima socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Postoji par uspješnih priča, poput socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca, koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta.

Tu je osim Humane Nove i ostatak ekipe iz ACT-a (Autonomni centar), a riječ je o Cedri (Cluster za društvene inovacije i razvoj) iz Čakovca, potom udruge Slap iz Osiijeka te Alfa Albona i Istra Smart Point iz Labina.

Primjeri njihova rada odlično pokazuju što socijalno poduzetništvo može učiniti za primjerice ruralni razvitak i ekonomski razvoj neke lokalne zajednice ili regije potičući zapošljavanje i socijalno uključivanje.

 

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

socijalno-poduzetnitvo-1-638