Kratkotrajna primjena: Psihološki učinci amfetamina su slični onima koje izaziva kokain a to su budnost, euforija i osjećaj sposobnosti i moći. U muškaraca amfetamini tipično izazivaju erektilnu disfunkciju, ali povećavaju spolnu želju. Primjena je povezana s nesigurnim spolnim odnosima te su korisnici u većoj opasnosti od spolnih bolesti, uključujući i infekciju HIV–om.

Dugotrajna primjena: Dokazano je kako ponavljano uzimanje amfetamina uzrokuje smrt velikog broja moždanih stanica. Ponavljano uzimanje također izaziva ovisnost. Tolerancija se razvija polako, no u konačnici se u tijelo mogu unositi količine nekoliko stotina puta veće od one uzimane na početku. Tolerancija na različite učinke se razvija nejednako, tako da tahikardija i pojačana budnost nestaju, ali se mogu pojaviti halucinacije i iluzije. Međutim, čak i ogromne doze su rijetko smrtonosne. Opisano je kako su dugotrajni korisnici injicirali čak 15.000 mg amfetamina u 24 h, bez uočljive akutne bolesti.

Osobe koje zlorabe amfetamin su sklone nesrećama, jer droga izaziva ekscitaciju i grandioznost, nakon kojih slijedi pretjerani umor i nespavanje. Primijenjen IV, amfetamin može dovesti do izraženog antisocijalnog ponašanja te može ubrzati razvoj napada shizofrenije.

Dugotrajna primjena velikih doza IV ili na usta može dovesti do paranoidne psihoze. Samo jedna velika doza ili ponavljane umjerene doze rijetko izazivaju psihozu. Tipične osobine obuhvaćaju iluziju proganjanja, ideje odnosa i osjećaj svemoći. Osobe koje uzimaju velike doze IV obično prihvaćaju činjenicu da će konačno dobiti paranoju i često na to ne reagiraju. Bez obzira na to, kod vrlo intenzivne primjene droge ili nakon mnogih tjedana uzimanja, budnost se može smanjiti a korisnik može podleći iluzijama. Oporavak od, čak dugotrajne amfetaminske psihoze je čest. Jako dezorganizirani i paranoidni korisnici se oporavljaju sporo ali potpuno. Izraženiji simptomi jenjavaju za nekoliko dana ili tjedana, ali određeni stupanj smetenosti, gubitka pamćenja i iluzija često traje mjesecima.

Premda nakon prestanka uzimanja metamfetamina ili drugih amfetamina nema stereotipnog apstinencijskog sindroma, dolazi do promjena na EEG–u, za koje neki smatraju da zadovoljavaju mjerila fizičke ovisnosti. Nagli prekid uzimanja može razotkriti prikrivenu depresiju ili ubrzati jaku depresivnu reakciju. Ustezanje često uslijedi nakon 2 do 3 dana jakog umora ili pospanosti i depresije.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Pravi smjer“ kojeg Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije provodi u partnerstvu s udrugom mladih „Mladi u europskoj uniji“.

Pravi smjer memorandum