Svake godine Eurodesk organizira okupljanje svojih članova kako bi podijelili svoja iskustva i raspravili o problemima i izazovima s kojima se susreću u svom radu.

Priliku za sudjelovanje na seminaru ove godine dobile su dvije udruge iz Hrvatske: Udruga mladih „Mladi u EU“ iz Šibenika  i Udruga Alfa Albona iz Labina.

Kao predstavnica udruge mladih „Mladi u EU“ i multiplikatorica, bila sam presretna što sam dobila priliku sudjelovati na ovakvom događanju.

Seminar se održao u Mollini, mjestu u blizini Malage. Tako je od 19. do 21.listopada, Centro Eurolatinoamerikano de Juventud (CEULAJ) postao mjesto susreta multiplikatora i nacionalnih koordinatora Eurodeska iz cijele Europe.

Na seminaru je sudjelovalo preko 100 sudionika, jer je ove godine Eurodesk ujedno proslavio i 25 godina postojanja. Bila je to jedinstvena prilika za susret s multiplikatorima iz drugih država, razmjenu ideja i druženje s nacionalnim koordinatorima Eurodeska.

Tema seminara bila je pronalaženje kreativnih i inovativnih načina kako uključiti mlade ljude u društvene djelatnosti te korištenje online alata kako bi izvukli maksimum iz svog offline i online način rada s mladima. Neke od metoda koje smo koristili na radionicama bile su poticanje dizajnerskog načina razmišljanja, kombiniranje kreativnog i analitičkog pristupa prepoznavanja problema, zajednički rad multiplikatora i koordinatora itd.

Također, zadnji dan seminara dodijeljene su  i Eurodesk nagrade za multiplikatore. Eurodesk nagrade bile su usmjerene na nagrađivanje najboljih projekata, kojima je cilj pomaganje mladim ljudima kako bi dobili informacije o mobilnosti u Europi.

Kao najvažniji dio seminara , istaknula bih upoznavanje multiplikatora iz drugih država, razmjene ideja te dijeljenje najbolje prakse iz svog rada. Pozitivnoj ocjeni ovog događaja uvelike je pridonijela izuzetna gostoljubivost i srdačnost domaćina i pozitivna atmosfera među sudionicima.

Ovaj seminar omogućio mi je umrežavanje s kolegama iz ostalih dijelova Europe i pronalaženje partnera za projekte moje organizacije.