Inicijativa Mali za male ima za cilj potaknuti poduzetnike da iskoriste EU fondove i time se moderniziraju.

Iako dobre poduzetničke ideje postoje, nije tako lako poslovnu ideju pretočiti u stvarnost. Upravo kako bi pomogli poduzetnicima s razvojem njihovih ideja, pisanjem projekata i apliciranjem na EU fondove nastala je inicijativa Mali za male koja je krenula od poduzetnice Lili Rodić, direktorice tvrtke Ador.

Razmišljala je kako potaknuti hrvatske poduzetnike da iskoriste sredstva europskih  fondova i moderniziraju svoje poslovanje ulaganjem u nove tehnologije: preko računala, weba i interneta, a sve u svrhu smanjenja troškova poslovanja čime bi se automatski povećala njihova konačna zarada.

1389790477success

Turneja po Hrvatskoj

Tvrtke su ponudile regionalnim gospodarskim komorama održavanje radionica koje bi omogućile malim i srednjim tvrtkama što bolju i konkretniju prezentaciju izuzetno interesantnog natječaja.

Upravo su mali ti koji će dobiti novac, naravno ako zadovoljavaju uvjete natječaj.  Konkretno kroz operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020.godine Hrvatskoj je dodijeljeno 6,881 milijardi eura, a preko 45 posto tog iznosa biti će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima.

Pravila, pravila

Osnovno pravilo kod EU fondova je transparentnost te jednom kad se natječaj objavi, svi uvjeti, sva pitanja, svi odgovori – sve treba biti svima vidljivo.

Bitno je znati da i sama realizacija projekta podliježe pravilima projektnog managementa, koje treba striktno slijediti. Naime, nije kraj priče kada se novci dobiju, nadležno tijelo mora zatražiti vraćanje novaca ako se projekt ne odvija i završi u skladu s predočenom projektnom dokumentacijom. Novci su tu, treba ih iskoristiti, ali treba biti svjestan da postoje određena pravila kojih se treba držati.

„Ovaj članak objavljen je u sklopu projektnih aktivnosti projektnih aktivnosti projekta: „Iskoristi svoju kreativnost“, kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih“.