Gotovo svi aspekti suvremenog načina života i rada u određenoj su manjoj ili većoj mjeri “digitalizirani”. Digitalne kompetencije i stupanj digitalne pismenosti su izuzetno bitni i poslodavcima kod odabira kandidata u procesu zapošljavanja. Procjena je kako je za 90% poslova dostupnih u EU potrebno bar minimalno ovladati digitalnim vještinama. Zahvaljujući sve većoj digitalizaciji današnjeg svijeta i života digitalne vještine su vrlo široko i raznoliko područje koje se prožima i povezuje sa svim ostalim našim vještinama.

1. Informacijska i podatkovna pismenost

Danas pismenost obuhvaća i nove digitalne sposobnosti. Sposobnost pregledavanja, pretraživanja i filtriranja podataka, informacija i digitalnih sadržaja i njihova vrjednovanja. Upravljanje podacima, informacijama i digitalnim sadržajem. Kako učinkoviti pronaći informacije, ocijeniti i analizirati ih. Kako pohraniti, obraditi i organizirati podatke i sadržaje. 

2. Komunikacija i suradnja

Učinkovito komunicirati korištenjem digitalnih tehnologija. Sposobnost dijeljenja podataka, informacija i sadržaja digitalnim kanalima komunikacije. Mogućnosti suradnje i sudjelovanja u društvu korištenjem digitalnih tehnologija. Upravljanje svojim digitalnim identitetom.

3. Kreiranje sadržaja

Sposobnost kreiranja sadržaja na digitalnim platformama, web stranicama, društvenim mrežama. Korištenje postojećih sadržaja za stvaranje novih te korištenje i poznavanje autorskih prava i dozvola. Napominjemo kako su sadržaji danas multimedijski te uključuju i tekst i zvuk i sliku i video. Sadržaje je moguće, i poželjno je, na internetu povezivati (“linkati”)

4. Sigurnost

Kako zaštititi uređaje koji se koriste. Kako učinkovito zaštititi osobne podatke i privatnost. Poznavanje i razumijevanje opasnosti u digitalnom svijetu. Kako sigurno koristiti nove tehnologije i zaštititi zdravlje, okoliš i potaknuti društvenu dobrobit i uključivost.

5. Rješavanje problema

Učinkovito rješavanje tehničkih problema. Kreiranje rješenja korištenjem digitalnih tehnologija. Prilagođavanje digitalnih alata potrebama pojedinca i zajednice.

Digitalne vještine su dinamično područje koje podrazumijeva stalnu edukaciju i usavršavanje. Jako je puno izvora informacija i novih vještina na internetu. Ne treba se ustručavati potražiti savjet od kolega i poznanika u okruženju. Ovladajte digitalnim vještinama jer Vam to može promijeniti i unaprijediti kvalitetu života te poboljšati snalaženje i položaj na tržištu rada. Ne zaboravit spomenuti svoje digitalne vještine u životopisu i motivacijskom pismu kod traženja zaposlenja i prijave na otvorene natječaje za zapošljavanje.

Ako imali bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.K

Korištene informacije CARnet istraživanja dostupnog pod Creative commons (CC) licencom.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.