Osobni asistenti olakšavaju osobama s invaliditetom svakodnevno funkcioniranje – pomažu im oko prehrane, održavanja osobne higijene, mobilnosti i sudjelovanja u društvenim aktivnostima.

Radni dan osobnog asistenta počinje i završava najčešće kod korisnika, a spektar aktivnosti koje obavlja kreće se od oblačenja, pomaganja s kućanskim poslovima pa sve do tranzita i uobičajenih dnevnih aktivnosti

U svakom danu postoje brojni izazovi koji se moraju savladati, stoga ne moramo ni govoriti kako je visoka razina motivacije glavni sastojak za obavljanje ovog posla.

Izazovi se mogu podijeliti u dvije skupine, fizičke i psihičke. Fizički izazovi omeđeni su motoričkim mogućnostima korisnika, a psihički se baziraju na komunikaciji kao ključu uspješnosti svakog odnosa, ali na kraju i dobroj procjeni koja se očituje u tome da osobni asistent mora moći pomoći, no da pritom nipošto ne narušava samostalnost korisnika, već baš suprotno,  da istu proširuje.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objavljenog teksta isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Šibensko – kninske županije i ne odražava nužno stavove Europske unije