Bolest COVID 19 uzrokovana korona virusom pojavila se i u Hrvatskoj. Bolest se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhanu. Simptomi ove respiratorne bolesti su kašalj, temperatura, drhtavica, otežano disanje i kratkoća daha. Zaraženi ne moraju odmah pokazati znakove bolesti, a simptomi se razvijaju 2-14 dana od dana zaraze. U posebno rizičnu skupinu spadaju osobe starije životne dobi, mala djeca te osobe s kroničnim bolestima kao što su bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetes i kronične bolesti pluća.

Jedna od rizičnih skupina su i osobe oboljele od multiple skleroze. S obzirom na rizičnost, osobnim asistentima i korisnicima kroz projekt osigurani su dezinficijensi i zaštitne maske kako bi se osigurao rad u sigurnim uvjetima kako se ne bi uskratila pomoć u ovim kriznim trenutcima.

Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja. Kroz aktivnosti projekta šire se pozitivna iskustva osobne asistencije, a korisnici i njihove obitelji imaju svakodnevnu podršku za poboljšanje kvalitete življenja.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj objavljenog teksta isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Šibensko – kninske županije i ne odražava nužno stavove Europske unije

DMS SKZ Memorandum

DMS-SKZ Memorandum 2