Što je poslovni plan?

Poslovni plan je pisani dokument koji detaljno opisuje kako poduzeće (obično novo, startup) definira svoje ciljeve i kako će postići svoje ciljeve. Poslovni plan postavlja pisani plan za tvrtku s marketinškog, financijskog i operativnog stajališta.

Poslovni planovi važni su dokumenti koji se koriste za privlačenje ulaganja prije nego što tvrtka uspostavi dokazane rezultate. Oni su također dobar način za tvrtke da zadrže razvoj ka željenom cilju. Iako su posebno korisne za nova poduzeća, svaka tvrtka trebala bi imati poslovni plan. To se odnosi i na male obrte i male poduzetničke pothvate. U idealnom slučaju, plan se povremeno pregledava i ažurira kako bi se vidjelo jesu li ciljevi ispunjeni ili su se promijenili i evoluirali. Ponekad se stvara novi poslovni plan za poduzeće koje je odlučilo krenuti u novom smjeru.

Znate li što čini dobar poslovni plan?

Poslovni plan je temeljni dokument kojeg svaki poduzetnik ​​mora imati prije početka novog poduzetničkog pothvata. Banke i ulagači često uvjetuju pružanje kapitala novim poduzećima i poslovnim idejama pisanjem održivog poslovnog plana.

Poslovanje bez poslovnog plana obično nije dobra ideja. Zapravo, vrlo mali broj tvrtki može izdržati jako dugo bez njega. Višestruke su prednosti u stvaranju i pridržavanju dobrog poslovnog plana – uključujući mogućnost razmišljanja o idejama bez ulaganja previše novca i bez gubitka na kraju. Dobar poslovni plan trebao bi opisati sve predviđene troškove i moguće zamke svake odluke koju tvrtka donese. Poslovni planovi, čak i među konkurentima u istoj industriji, rijetko su identični. No svi oni imaju iste osnovne elemente, uključujući sažetak poslovanja i detaljan opis poslovanja, njegovih usluga i proizvoda. Također navodi kako poduzeće namjerava postići svoje ciljeve.

Plan bi trebao uključivati ​​barem osnovni pregled tržišta na kojem će se poslovati i što će vas razlikovati od potencijalnih konkurenata. Treba dati što više detalja, ali također je važno biti siguran da je plan sažet i čitljiv.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.