VEČERAS U Biskupiji gostuje kazalište Moruzgva s dvije predstave s renomiranim glumicama Ecija Ojdanić, Barbara Nola i Ana Begić

U sklopu projekta “Društveno-kulturnog centra Biskupija” Udruga “Scientia populo” u utorak 26.04.2022. u Biskupiji (Općina Biskupija – Orlić) gostuje kazalište Moruzgva s dvije predstave s renomiranim glumicama Ecija Ojdanić, Barbara Nola i Ana Begić. Gola u Kavezu u17h, Čudo u 19.30h.

Ulaz je besplatan!

“Gola u kavezu”

Ovu duhovitu melodramu autorice Olje Runjić  režirao je Ivan Leo Lemo.

Riječ je o hit komediji u kojoj glume tri hrvatske kazališne, filmske i televizijske zvijezde Barbara Nola, Ecija Ojdanić  i Ana Begić.  U predstavi kroz osobne sudbine triju žena progovaramo o temama koje tište žene današnjice  te o univerzalnim problemima suvremenog društva (međuljudskim odnosima, nedostatku komunikacije, majčinstva, strah od majčinstva, prijateljstvu, usamljenosti, kidanju veza s roditeljima, strahu…)

NAGRADE:

– Ana Begić za najbolju žensku ulogu u predstavi “Gola u kavezu”na Gumbek Cabaretu

– Barbara Nola za najbolju žensku ulogu u predstavi “Gola u kavezu” na Festivalu glumca u Vinkovcima

“Čudo”

Nakon nagrađivane hit predstave “Vla-Vla-Vlajland cabaret”, isti autorski tim nastavlja suradnju na novom projektu s istim dramskim licem koje tumači Ecija Ojdanić, ali, naravno, u novim fabularnim okolnostima. U ovoj novoj drami “Dama s degenijama” autora i redatelja Ivana Lea Leme, naša junakinja, čiju je prosvjetiteljsku snagu ovoga ljeta prepoznao Branimir Pofuk i posvetio joj panegiričnu kolumnu, ulazi u profesionalnu politiku i započinje kampanju za predsjednicu Republike Hrvatske.

Na vlaškom dijalektu, u uzburkanom moru tranzicijske društveno političke stvarnosti, pokušavajući zadržati zdrav razum i poimanje morala, naša heroina se bori s vidljivim i nevidljivim demonima u muškom ringu političke borbe. U toj će borbi na jedan način pobijediti, ali na drugi način izgubiti. Postat će predsjednica, ali će to platiti životom. Dualnost pojma “uspjeh” glavna je metafizička okosnica ove priče. Kroz razne faze političke evolucije i devolucije, Eciji Ojdanić će se u mnogim komičnim karakterima pridružiti glumac Matija Šekoranja kojemu je ovo druga uloga u kazalištu Moruzgva.

Činjenica da se priča odvija u svijetu politike, ovoj drami daje satirično očište u promatranju aktualiteta. Osim tog političkog konteksta pratimo i unutarnje svjetove likova. Iz tih intimnih svjetova političnost, zapravo, emanira te u njima dobiva samospoznajnu svrhu. Ono što ovaj projekt nasljeđuje od prethodne predstave s istim likom jest emancipacijska i feministička naelektriziranost te pokušaj kazališnog doprinosa borbi protiv mračnih strana patrijarhalne (ne)kulture. Također, ovim nastavkom “Vlajlanda”, udovoljavamo brojnim željama i upitima publike koji su se u 80 izvedbi tijekom prošle pandemijske godine, smijali i plakali s našom Vlajnom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge za obrazovanje i znanost „Scientia populo“ Knin.