Glavni pokretač razvoja svakog modernog gospodarstva je malo i srednje poduzetništvo. Ministarstva poduzetništva i obrta je stoga posebnu pozornost posvetio upravo ovom segmentu gospodarstva.

 

Ministarstva poduzetništva i obrta potpisalo je ugovor sa 22 poslovne banke o subvencijama za kredite. Na taj način Hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima od 2015. godine biti će osigurane subvencije za kreditiranje u vrijednosti od 300 milijuna kuna.

Istraživanja su pokazala kako izvori financija predstavljaju najveći problem poduzetnicima. Zbog toga je Ministarstva poduzetništva i obrta zajedno u suradnji s bankama odlučilo donijeti program koji pomoći poduzetnicima u financiranju njihovih poduzeća.

Riječ je o suradnji u provedbi programa “Kreditom do uspjeha 2014.” i to za mjeru Kreditom do uspješnog poslovanja, kojim se želi osigurati kvalitetniji uvjeti kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Visina kredita može biti od 30.000 do 200.000 kuna, a namjena mu je financiranje tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava te za refinanciranje. Rok otplate  je 4 godine, uz poček od 6 mjeseci koji ulaze u rok otplate kredita.  Fiksna kamatna stopa iznosi 8 posto, odnosno 7,5 posto uz jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i poduzetništvo HAMAG BICRO.

Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od pet postotnih bodova, tako da će za korisnike kredita kamatna stopa iznositi maksimalno tri posto godišnje. Očekuje se da bi u 2015. moglo biti plasirano oko 1500 kredita. Rok provedbe ove mjere je četiri godine, ili do kraja iskorištenja kreditnog potencijala  od ukupno 300 milijuna kuna. Ova mjera se razlikuje od prijašnjih mjera, jer omogućuje poduzetnicima da dobiju jamstvo iako imaju porezni dug prema državi, što prije nije bilo moguće. Dakle, oni koji imaju nepodmireni porezni dug prema državi, uz uvjet da on iznosi najviše do 50 posto ukupno traženog iznosa kredita, moći će iskoristiti ovu mjeru.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

 

minpo-480x200