Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin, provodi projekt „Za bolje i sigurnije sutra“ u suradnji s partnerima Udrugom slijepih Šibensko-Kninske županije i Centrom za socijalnu skrb Knin. U sklopu ovog projekta završena su osposobljavanja za Njegovateljice, Vrtlare/ice i Operatere/ke na računalu.

Osposobljavanje za Njegovateljice oblikovano je iskazanim potrebama na tržištu rada, te su njegovateljice koje su završile ovo osposobljavanje doprinijele svom profesionalnom razvoju s kojim će zasigurno ostvariti prednost na tržištu rada. Naučile su i kako pružiti psihosocijalnu pomoć te na koje sve načine podići kvalitetu života osobe o kojoj se brine.

Polaznicima osposobljavanja za Vrtlare/ice program osposobljavanja omogućio je stjecanje kompetencija za obavljanje jednostavnih poslova u vrtu. Stečena osposobljenost omogućava konkurentnost na tržištu rada i ostvarenje početnog zapošljavanja. Neki od poslova koje su polaznici naučili su:

-Koristiti odgovarajuće postupke u pripremi tla za podizanje vrtlarskih kultura,

-Izvoditi jednostavne poslove pri sjetvi i/ili sadnji i njezi vrtnog bilja,

-Koristiti alate i sredstva za poslove vrtlara na ispravan i siguran način,

-Prepoznati simptome i primijeniti mjere zaštite od bolesti, štetnika i korova vrtlarskih kultura.

Polaznicima osposobljavanja Operatere/ke na računalu, omogućeno je ciljano stjecanje znanja koje omogućava računalnu pismenost i upis novog zvanja u e-radnu knjižicu. U ovom programu polaznici su naučili baratati s osnovnim konceptima informacijske tehnologije, korištenjem računala i upravljanjem datotekama, obradom teksta (Word), tabličnim kalkulacijama (Excel), bazama podataka (Access), prezentacijama (PowerPoint), informacijama i komunikacijama (Internet).

Projekt ‘Za bolje i sigurnije sutra’ financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.333.434,00 kuna.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin

Sv.-Bartolomej-Za-bolje-i-sigurnije-sutra