Transnational Giving Slovačka i Transnational Giving Mađarska otvorile su poseban fond za prikupljanje europskih financijskih sredstava za potporu ukrajinskim zajednicama pogođenima aktualnom krizom: zajednički Slovačko-mađarski fond za odgovor na hitne situacije za ukrajinski narod.

Kao pogranične zemlje koje su vidjele tisuće ukrajinskih izbjeglica kako prelaze svoje granice i čule poziv u pomoć odaslan od susjednih ukrajinskih dobrotvornih organizacija, mađarski i slovački partneri TGE-a Karpatska zaklada Mađarske Karpatska zaklada Slovačke pokrenule su zajednički poziv europskim donatorima koji nastoje pružiti potporu ukrajinskim zajednicama pogođenima aktualnom krizom.

Cilj je inicijative olakšati europske donacije za potporu položaju Ukrajinaca u pograničnim regijama: na ukrajinskom teritoriju, Mađarskoj i Slovačkoj gdje se civilna društva mobiliziraju za prikupljanje sredstava i pružanje potpore akutnim humanitarnim i dugoročnim potrebama.

Sredstva će biti namijenjena neprofitnim organizacijama koje djeluju u Ukrajini kako bi se pružila izravna hitna potpora u zemlji, a koristiti će se za:

  • Izravnu pomoć stanovništvu Ukrajine u vidu osiguravanja prehrambenih paketa koji sadrže brašno, ulje, sol, šećer, higijenske i druge medicinske potrepštine. Pitka voda i drva za ogrjev;
  • Uključivanje stručnjaka koji će pomoći djeci;
  • Pružanje podrške onima koji su napustili Ukrajinu i došli u Slovačku i Mađarsku kako bi imali priliku za siguran i dostojanstven život. Potpora akutnim potrebama i uključenosti.
  • Pružanje osnovne životne, pravne i psihološke pomoći te pružanje mreže kontakata i pomoć u integraciji na tržište rada ili obrazovanja.

TGE Slovačka i Mađarska ovom kampanjom prikupljanja sredstava traže pomoć TGE-a i njegovih partnera u europskim zemljama.


Donirati možete putem Transnational Giving Europe platforme OVDJE

IZVOR: https://zaklada.civilnodrustvo.hr/