U sklopu projekta „Mislimo na njih““ deset radnica koje su zaposlene na poslovima pružanja pomoći i podrške starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju i/ili osobama s invaliditetom redovito obilaze svoje krajnje korisnike te im dostavljaju kućanske i osnovne higijenske potrepštine.

Sve su žene bile dugotrajno nezaposlene, starije od 50 godina, s tim što je njih pet radilo na sličnom projektu koji smo provodili 2016. godine, a ostalih pet je novih. Korisnici pomoći u kući su stariji ljudi koji žive sami, nemaju djecu ili su ona izvan Šibenika, a imamo i nekoliko bračnih parova. Svi su starije životne dobi i pomoć naših žena im je od velike važnosti. Svaka žena zaposlena na projektu skrbi se o pet, a neke i o šest korisnika. Njihove obveze su briga o stambenom prostoru u kojem korisnik živi, osobnoj higijeni korisnika, pomoć pri dostavi namirnica iz trgovine ili s tržnice, pratnja liječniku, plaćanje računa ako to korisnik želi te ostali poslovi koje starije osobe ne mogu obaviti same. Moram istaknuti da među korisnicima ima osoba koje same mogu obavljati kućanske poslove i samo žele druženje, da imaju s kim razgovarati – kaže voditeljica projekta “Mislimo na njih” Franka Terzanović.

Korisnicima je u prosjeku osamdeset godina, a najstarija ima 89 i živi na Žirju. Uglavnom su pokretni, no ima i određeni broj polupokretnih, kojima tuđa pomoć itekako dobro dođe. I jedni i drugi, i zaposlene žene i korisnici, priželjkuju da se ovaj oblik pomoći i posla nastavi i nakon rujna 2020., kad projekt “Mislimo na njih” završava.

Podsjetimo da je projektom “Zaželi – program zapošljavanja žena ” planirana i edukacija, odnosno osposobljavanje žena za deficitarna zanimanja kao što su njegovateljica, pomoćna kuharica ili nešto treće, kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Gradsko društvo CK Šibenik za svoj je projekt dobilo nešto više od 1,7 milijuna kuna i od rujna prošle godine zapošljava 10 žena na dvije godine. Projekt „Mislimo na njih“ provodi Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te Centrom za socijalnu skrb Šibenik.

Crveni krizCK ESF