Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije lako, cijeli niz faktora mogao bi vas obeshrabriti ali ima i pozitivnih strana.

Prvo je potrebno reći kako u Hrvatskoj poduzetnicima i ulagačima na raspolaganju stoji čitav niz institucija koje im nude različite oblike podrške u pokretanju poduzetničke djelatnosti i razvijanju projekata. Osim Hrvatske gospodarske komore, tu su nadležna ministarstva (Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poduzetništva i obrta), njihove agencije (Agencija za investicije i konkurentnost, Hamag Invest), te lokalne razvojne agencije.

Različite oblike financijskih programa nudi i HBOR-a (povoljnije kreditiranje uz sudjelovanje komercijalnih banaka) te HAMAG Invest koji daje mogućnost korištenja jamstvenih programa (za investiranje, za obrtna sredstva, inovacije i dr.).

Također, postoje različite mogućnosti preko kojih investitori mogu sudjelovati u poduzetničkim projektima u Hrvatskoj, od zajedničkog pokretanja poslovanja pod uvjetima koje partneri dogovore do financiranja dijela poslovanja, ulaska u vlasničku strukturu, financiranja putem investicijskih fondova i dr.

Dodatna mogućnost za financiranje projekata je korištenje sredstava iz EU fondova koji su na raspolaganju od ulaska Hrvatske u EU.

Naime krajem prosinca 2014. godine raspisan je natječaj za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU za male i srednje poduzetnike. Iz fonda biti će dodijeljeno ukupno 255 milijuna i 714 tisuća kuna.

Riječ je o bespovratnim sredstvima, a poduzetnici mogu dobiti najmanje 3 milijuna i 800 tisuća kuna, a najviše 26 milijuna kuna.

Taj novac namijenjen je za proizvodnju i unapređenje strojeva, kao i za turizam u kojem se može iskoristiti za opremanje hotela i izgradnju novih smještajnih objekata unutar hotela. Vjeruje se da će dodjela sredstava dovesti do otvaranja barem 500 radnih mjesta.

Mala gospodarstva u Republici Hrvatskoj trebala bi u budućnosti biti konkurentna i ravnomjerno razvijena mala gospodarstva utemeljena na rastućem broju uspješnih poslovnih subjekata, kontinuiranom povećanju izvoza, visokom stupnju inovacija. U skladu s tim potrebno mu je povoljno poslovno okruženje te olakšan pristupu financijskim i ostalim instrumentima kako bi se održale povoljne stope rasta.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

 

MSPM_Logo