U razvijenim gospodarstvima, inovacijama i inovatorima posvećuje se posebna pažnja, a inventivnost visoko kotira na ljestvici sustava vrijednosti. Najvrjednijim resursom tvrtki ne smatraju se materijalna dobra poput zgrada, pogona ili kapitala (to se uvijek može naći na tržištu), nego znanje, iskustvo i inventivnost sadržana u industrijskoj tradiciji nacije i kvalitetnom kadru.

Iako se u Hrvatskoj se još nedovoljno ulaže u istraživanje i razvoj, ulaskom u EU Hrvatskoj je omogućen kvalitetniji pristup sredstvima iz fondova namijenjenih inovacijama, istraživanju i razvoju.

Neki od razloga nedovoljnog ulaganja u inovacije su niska tehnološka spremnost malog gospodarstva, ali i nizak stupanj uključivanja u izvozno orijentirane aktivnosti i stupanj znanja na novim tržištima. To treba mijenjati jer ulaganje u zdravo i konkurentno gospodarstvo je iznimno važno.

Ministarstvo poduzetništva i obrta sustavno potiče inovativno poduzetništvo u Hrvatskoj, a u protekle tri godine za inovativno poduzetništvo izdvojeno je oko 30 milijuna kuna. Cilj je da takozvana tradicionalna poduzeća unaprijede svoju produktivnost. Za to je potrebno otvoriti se novim partnerima, novim izvorima znanja i tehnologija. Na taj način tradicionalni sektor će postati moderniji, konkurentniji i inovativniji.

Inovativno poduzetništvo ostvaruje izlazak na međunarodno tržište, veliki rast prihoda izvoza, kreira nova radna mjesta i proizvode, što je temelj budućeg razvoja i dobar pokazatelj u kojem se smjeru treba razvijati poduzetništvo u Hrvatskoj. U skladu s tim značajna sredstva poduzetnicima biti će dostupna iz EU fondova, a jačanje inovacijskog potencijala gospodarstva ostvarit će se u sklopu programa iz područja konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Točnije, poduzetnicima će biti na raspolaganju 180 milijuna eura koje trebaju iskoristiti do 2020. godine. Prvi natječaj će biti raspisan u proljeće ove godine u vrijednosti više od 30 milijuna eura.

Strateški cilj ovih mjera je uložiti u istraživanje i razvoj ali i potaknuti privatni sektor.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

 

 

MediaThumbnailHandler (1)