Vještine pisanja važan su dio komunikacije. Dobre vještine pisanja omogućuju vam da jasno i lako prenesete svoju poruku daleko većoj publici nego putem razgovora licem u lice ili telefonskim razgovorom. Možda se pisanje u svakodnevnoj komunikaciji mijenja i pretjerano sažima pod utjecajem mobilnih aplikacija za dopisivanja, ali vještine pisanja u poslovnom okruženju i dalje su jako bitne. Možda ćete biti pozvani da napišete izvješće, plan ili strategiju na poslu; napisati prijavu za bespovratna sredstva ili priopćenje za javnost unutar volonterske uloge; ili biste voljeli komunicirati svoje ideje na internetu putem bloga. I, naravno, dobro napisan životopis ili životopis bez pravopisnih ili gramatičkih grešaka neophodan je ako želite novi posao.

Danas, kada svatko može biti sam svoj izdavač, sve je više primjera lošeg pisanja kako u tisku tako i na webu. Loše vještine pisanja stvaraju loš prvi dojam i mnogi čitatelji će odmah imati negativnu reakciju ako uoče pravopisnu ili gramatičku pogrešku. Kao samo jedan primjer, pravopisna pogreška na komercijalnoj web stranici može dovesti do sumnje potencijalnih kupaca u vjerodostojnost web stranice i organizacije. Pravopisne greške u CV-u ili zamolbi mogu vas “eliminirati iz utrke” za posao.

Za mnoge od nas prošlo je dosta vremena otkako smo učili bilo kakve vještine pisanja i možda je potrebno malo osvježiti naša znanja. Želimo vas potaknuti na razmišljanje o svom pisanju – od gramatike, pravopisa i interpunkcije, kako planirati svoje pisanje, te raznim procesima i provjerama  koje treba proći prije nego pritisnete print, objavite svoju poruku na mreži ili pošaljete e-mail. Želimo vam pružiti i par savjeta za pisanja bilo u edukaciji bilo na radnom mjestu.

Gramatika, pravopis i interpunkcija

Ispravna gramatika, interpunkcija i pravopis ključni su u pisanoj komunikaciji. Čitatelj će o vama, autoru, stvoriti mišljenje na temelju sadržaja i prezentacije, a pogreške će ga vjerojatno dovesti do negativnog dojma. Ako niste uvjereni u važnost točnog pisanja, razmislite o tragovima koje koristimo za prepoznavanje neželjene e-pošte, web-mjesta za “phishing” i krivotvorenih proizvoda: loša gramatika i pravopis. Slično tome, neki poslodavci javno navode da će svaki životopis ili životopis koji sadrži pravopisne ili gramatičke pogreške odmah biti odbijen. Poznato je da su pravopisne pogreške koštale internetske tvrtke “milijune” izgubljene prodaje.

Provjeru grešaka u pisanju i pravopisu treba promatrati kao ljubaznost prema vašim čitateljima. Tekst sa greškama zahtjeva dulje vrijeme kod čitatelja da shvate poruke u vašem pisanju jer moraju razmišljati i ponovno čitati tekst kako bi ga odgonetnuli. Mnogi će u tom procesu izgubiti strpljenje. 

Sve pisane komunikacije stoga treba ponovno pročitati prije slanja na ispis ili pritiskom na gumb za slanje u slučaju e-pošte, jer je vjerojatno da će doći do pogrešaka. Nemojte pretpostavljati da će alati za provjeru pravopisa i gramatike identificirati baš sve pogreške jer mnoge netočne i pogrešno upotrijebljene riječi doista mogu biti ispravno napisane ili cijele riječi mogu nedostajati. Ako je ikako moguće, napravite pauzu prije ponovnog čitanja i provjere napisanog jer ćete vjerojatnije primijetiti probleme kada tekst pročitate s odmakom. Čak i ako poznajete pravopisna i gramatička pravila, trebali biste još jednom provjeriti svoj rad ili, još bolje, dati ga na provjeru i lektoriranje nekom drugom. 

Poboljšajte svoje vještine pisanja

Čitanje

Dobra vijest je da je pisanje vještina koja se može naučiti kao i svaka druga. Jedan trik za provjeru i poboljšanje vašeg pisanog uradka je da ga pročitate naglas. Čitanje teksta prisiljava vas da usporite i možete uočiti probleme koje bi inače vaše oko preskočilo. Također samo čitanje poboljšava vaše vještine pisanja – dok čitate skupljate novi vokabular i bavite se različitim stilovima pisanja

Publika i medij u kojem se piše

Osim gramatike, pravopisa i interpunkcije, važno je zapamtiti svoju publiku. Uvijek pišite imajući na umu svoju publiku, a također vam može pomoći da imate na umu medij u kojem planirate objavljivati. Ovo znanje pomoći će vam da odlučite trebate li pisati formalno ili neformalnije, a također će vam pomoći da se odlučite za prikladnu strukturu. Postoji vrijeme i mjesto za klišeje. Oni postoje jer objašnjavaju točno ono što želimo reći lako razumljivim terminima. Ali neki ljudi smatraju da su vrlo dosadni i morate ih pažljivo koristiti. 

Pisanje pod određenim okolnostima

Mnogo je puta u vašem životu kada će se od vas tražiti da napišete nešto vrlo specifično. Bilo da se radi o bilježenju razgovora, pisanju zapisnika sa službenog sastanka ili pripremi izvješća, sve ove vrste pisanja zahtijevaju posebne vještine i obično određeni stil. I pisanje životopisa i zamolbe podrazumijevaju određen stil pisanja.

Pisanje kod kuće

Mnogi bi rekli da umjetnost pisanja slova izumire. Međutim, još uvijek postoji mnogo slučajeva kada trebate staviti nekakav tekst na papir. Npr. morate napisati pritužbu na pruženu uslugu ili se digitalnim kanalima komunikacije obratiti svom liječniku ili sastaviti dopis ovlaštenom servisu u vezi jamstva na neki proizvod.

Pisanje na radnom mjestu

Znati dobro pisati vještina je koja će vas istaknuti na radnom mjestu, dijelom zato što je danas i rijetka. Jedna vještina koja nedostaje mnogim ljudima, posebno u menadžmentu i drugim profesionalnim okruženjima je sposobnost pisanja na običnom jeziku. To je izbjegavanje nepotrebnog žargona, specifičnih riječi i klišeja određene branše te zadržavanje kratkih i sažetih rečenica. Vaše znanje izražavanja i pisanja na običnom jeziku zasigurno će dobit zasluženu pažnju.

Odvojeno vrijeme da “ispolitare” svoje vještine pisanja vjerojatno će se dugoročno isplatiti, a također će biti korisno naučiti kako pisati određene vrste dokumenata (izvješće, poslovni slučaj, sažetak, priopćenje za tisak, …) Na primjer, sposobnost pripreme snažnog sažetka izuzetno je korisna vještina za brifing vaših nadređenih u poslovnom okruženju. Također vođenju bilješki i izrada zapisnika mogu biti korisne vještine u poslovnom okruženju.

Pisanje molbi za posao

U jednom ili drugom trenutku većina nas mora napisati molbu za posao. Danas je za prijave za posao obično potreban životopis zajedno s jakim popratno pismom ili molbom. Dobar LinkedIn profil također će pomoći vašoj aplikaciji da se izdvoji od ostalih, kao i učinkovito upravljanje vašom prisutnošću na mreži, što također podrazumijeva određene vještine pisane komunikacije. Pročitajte naš članak o pisanju životopisa.

Pisanje u edukativne svrhe

Osim na radnom mjestu, najvjerojatnije će vam trebati vještine pisanja kao dio vaše edukacije. Nije bitno da li je u pitanju sveučilišni studij, pučko učilište, tečaj ili on-line edukacija  Možda ćete, na primjer, trebati napisati esej, izvješće, prijedlog istraživanja i sl. Ti su radovi često dugi i zahtijevaju pažljivo strukturiranje i pisanje. Ne treba brzati i treba si dati dovoljno vremena.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.