Deset godina nakon ulaska Hrvatske u EU, filantropska zajednica okupit će se kako bi procijenila na koji način može doprinijeti stvaranju Europe kakvu trebamo, za svijet kakav želimo.

Kao što smo već ranije najavili, Šibenik će od 23. do 25. svibnja biti domaćin PHILEA Foruma 2023 te će tim povodom ugostiti gotovo 700 gostiju – predstavnica i predstavnika najznačajnijih zaklada iz cijeloga svijeta te stručnjaka iz međunarodne zajednice, što će se događati u Konvencijskom centru Amadria Parka Šibenik (Solaris).

Hrvatsku stižu ljudi koji mogu Europu i svijet usmjeriti u boljem pravcu, kroz institucionalnu filantropiju – zakladništvo, sudioničku ali i poduzetničku filantropiju te koji svoje programe i ulaganja usmjeravaju u nove oblike društvene i ekonomske (samo)održivosti.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja ove godine obilježava 20 godina rada, domaćin je ovoga skupa, kojeg organizira međunarodna organizacije PHILEA – Philanthropy Europe Association, nastala spajanjem dviju europskih organizacije ključnih za razvoj filantropije u međunarodnom kontekstu: European Foundation Centre (EFC) i Donors and Foundations Networks in Europe – DAFNE.

Svi sudionici biti će uključeni u strukturirane sadržaje Foruma (razgovori, paneli, radionice, studijske posjete), a ove godine je glavna tema događanja prikazana u naslovu – Novi kompas za Europu.

Već prvoga dana skupa, u sklopu plenarne sjednice na službenom otvorenju Foruma 23. svibnja, s početkom u 10 sati (dvorana Šibenik 1), sudionicima će se obratiti uzvanici i govornici, i to: Marija Pejčinović Burić, Glavna tajnica Vijeća Europe, najuglednije paneuropske međunarodne organizacije u području ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, Angel Font, predsjednik Upravnog odbora PHILEA-e, Delphine Moralis, izvršna direktorica PHILEA-e, te panelisti Vesna Teršelič, izvrsna direktorica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Nada Al-Nashif, zamjenica visokog povjerenika pri Uredu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava te Rob Berkeley, generalni direktor organizacije BlkOutUK, lokalnog medija zajednice, dok će u ime domaćina sudionike pozdraviti Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Na zatvaranju skupa 25. svibnja, planiranog za 11:30 sati u Auditoriju Kornati, uz novu tematsku plenarnu sjednicu koja će okupiti sve sudionike Foruma, predviđeno je aktivno sudjelovanje predstavnica i predstavnika mladih, koji ostvaruju značajne rezultate u svom svakodnevnom djelovanju u cilju jačanja filantropije, kao što su Winnie Asiti, članica Next Generation Climate Boarda Global Greengrants Funda, koji podržava organizacije mladih koje se bave klimom, Ela S. Evliyaoğlu, koja je započela svoju karijeru u organizacijama civilnoga društva prije deset godina, fokusirajući se na povećanje sudjelovanja i zastupljenosti mladih žena u politici, Anna Bondarenko, osnivačica i voditeljica Ukrajinske volonterske službe te predstavnik mladih iz Hrvatske Aleksej Leon Gajica, mlađi veleposlanik pri EU i za prava djece i mladih iz UNICEF-ovog ureda Hrvatska. Panel raspravu s mladima moderirati će Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Zaklade Mozaik iz Sarajeva, koja se bavi izgradnjom regionalne online zajednice za društveno poduzetništvo i filantropiju. Na ovoj će sjednici ključni govor imati gđa Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju.

Svi sudionici Foruma imaju i dodatnu mogućnost odabira sudjelovanja na jednom od 11 ponuđenih obilazaka koji će se održavati u isto vrijeme, 24. svibnja 2023. godine, a biti će predstavljeni na svim društvenim kanalima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva posvećenima praćenju događanja za vrijeme održavanja PHILEA Foruma 2023 te obilježavanja 20 godišnjice djelovanja Nacionalne zaklade koja je na tim lokalitetima omogućila predstavljanje rada organizacija civilnoga društva iz Republike Hrvatske. To je ujedno i prilika za hrvatske organizacije da se umreže s predstavnicima najznačajnijih europskih i svjetskih zaklada koje će tri dana boraviti u Šibeniku na PHILEA Forumu 2023.

IZVOR: https://zaklada.civilnodrustvo.hr/