i_love_computer

Ovisnost o videoigrama smatra se kao oblik ovisnosti koju označava prinudno i pretjerano korištenje računala i video igara. Ponekad se bolest manifestira i kao dio prekomjernog korištenja interneta, koji se tada naziva ovisnost o Internetu. 

Igranje video igara na raznim konzolama, te putem osobnih računala prisutno je i u našoj kulturi već preko 20 godina.

Utjecaj kompjutorskih igara na zdravlje

Kompjutorske igre, dokazano je, imaju i neke negativne posljedice. Zdravstveni problemi mogu nastati zbog dugotrajnog sjedenja za kompjutorom.

Štetna posljedica nije utjecaj same igre već opreme (kompjutor ili konzola) na kojima se igra. Istraživanja pokazuju da utjecaj samih računala na fizičko zdravlje se ogleda kroz negativan utjecaj na vid, oči i kralježnicu. Loš utjecaj se može smanjiti nabavkom boljeg monitora i izbjegavanjem dužeg sjedenja za računalom.

Poznat je slučaj 28-godišnjeg Korejanca koji je proveo čitavih 50 sati igrajući on-line igre i na kraju umro od srčanog udara. Slučaj je natjerao korejske znanstvenike da se ozbiljnije pozabave novonastalim problemom te je istraživanjem utvrđeno da dugotrajno igranje kompjutorskih igara kod igrača zbog kroničnog umora i nespavanja ima za posljedicu da osoba nije svjesna stresa kojem je tijelo izloženo, a budući da je igrač pod opsesijom pobjede u igri, troši se velika količina energije. Zbog izlaganja jarkim bojama sa ekrana i stimulativnim slikama može doći do iritacije cerebralnog korteksa mozga i iznenadne smrti.

Kako se pravilno postaviti prema videoigrama

  • kontolirajmo izbor igara – u ocijeni videoigre vodimo računa o interaktivnosti, radnji, tehničkoj kvaliteti,
  • mijenjamo vrste igara,
  • potičimo razmjenu igara s prijateljima – igre su uvijek predstavljale način upoznavanja i ulaznicu za sklapanje prijateljstva,
  • ograničimo vrijeme igranja – odredimo vrijeme koje možeš posvetiti igranju i postavimo hijerarhiju. Savjetuje se da se ne igra ujutro nakon buđenja, niti kasno navečer.

 

 Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta „TOČKA-Info centar za mlade“ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.