Velike doze kokaina mogu izazvati euforično uzbuđenje ili simptome nalik na shizofreniju. Psihička i tjelesna ovisnost može dovesti do jake ovisnosti.

Većina korisnika kokaina su povremeni rekreacijski korisnici koji svojevoljno ograničavaju njihovu primjenu. Međutim, uzimanje kokaina i razvoj ovisničkog ponašanja su se u nekih korisnika u Sjevernoj Americi povećali, premda se opaža nedavni pad. Dostupnost biološki jako aktivnih oblika, poput “kreka“ (crack), pogoršala je problem ovisnosti o kokainu.

Premda se većina kokaina u SAD–u uzima ušmrkavanjem, sve je raširenije pušenje “krek“ kokaina. Hidroklorid se pretvara u labilniji oblik dodavanjem, obično NaHCO3, vode i topline. Stvoreni materijal izgara a nastali dim se udiše. Djelovanje nastupa brže a učinak je jači. Zloporaba “kreka“ nije se proširila na predgrađa niti na srednji sloj gradskog stanovništva; i dalje su primarni korisnici Amerikanci s niskim prihodima.

Na kokain se razvija tolerancija, a prekid obilnog uzimanja je obilježen pospanošću, pojačanim apetitom i depresijom. Nakon razdoblja apstinencije postoji jaka sklonost nastavku uzimanja droge.

Liječenje akutne intoksikacije kokainom u pravilu nije potrebno jer je droga iznimno kratkog djelovanja. Ako je zbog predoziranja potrebno nešto poduzeti, mogu se IV primijeniti barbiturati ili diazepam, no pravilan pristup se sastoji u pažljivom nadzoru i potpornoj njezi. Antikonvulzivi ne sprječavaju konvulzije izazvane predoziranjem kokainom. Hipertermija ili znakovito povišen krvni tlak, do čega dolazi rijetko, se moraju liječiti.

Za prekid dugotrajne primjene potrebna je znatna pomoć, a depresija do koje može doći zahtijeva pažljiv nadzor i liječenje. Postoje mnogi oblici nespecifičnog liječenja, uključujući grupe za potporu i samo–pomoć te posebne telefonske linije. Postoji i iznimno skupo bolničko liječenje.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Pravi smjer“ kojeg Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije provodi u partnerstvu s udrugom mladih „Mladi u europskoj uniji“.

Pravi smjer memorandum