Jedan od trenutno najbrže rastućih oblika problematične upotrebe interneta jest ovisnost o internetskim igricama ili online gaming. Naime, igrači zbog same prirode igrica, gdje je iskustvo ključan aspekt napredovanja, provode iznimnu količinu vremena na internetu što je preduvjet za stvaranje ovisnosti ili pojave problematične upotrebe. Također, sama činjenica da internetske igrice nemaju definitivni kraj, povećava šanse da će pojedinac zabrinjavajuće puno vremena provoditi na internetu što ovu ovisnost čini jednim od najvažnijih tipova specifičnih ovisnosti o internetu. Ovisnost o internetskim igricama se može promatrati kao kontinuum koji se kreće od aktivnosti koja pruža zadovoljstvo korisniku sve do patološke i ovisničke aktivnosti. Naime, prva varijanta gaminga odnosi se na igranje igara u svrhu zabave i užitka. Patološko je igranje online igrica karakterizirano značajno većim provođenjem vremena ispred računala igrajući internetske igrice u usporedbi s prvom varijantom, javljanjem potrebe za uspostavom kontrole i potrebom roditeljske kontrole upotrebe. Na kraju kontinuuma nalazi se koncept ovisnosti o igricama koji karakterizira značajno više vremena provedenog igrajući igrice, povlačenje iz stvarnih socijalnih aktivnosti, javljanje simptoma ustezanja i simptoma depresije, nastavljanje igranja unatoč negativnim posljedicama, nisku toleranciju na frustraciju te narušene odnose s drugima.

Prema DSM-V klasifikaciji (Američka psihijatrijska udruga, 2013), osoba se može smatrati ovisnom o igranju internetskih igara ukoliko je tijekom 12 mjeseci prisutno pet ili više sljedećih kriterija:

  • preokupacija internetskim igricama gdje igranje igrica postaje dominantna aktivnost pojedinčevog života, uključuje razmišljanje o prethodnom ili maštanje o budućem igranju igrica,
  • simptomi ustezanja poput iritabilnosti, anksioznosti i tuge ukoliko opcija igranja igrica nije dostupna,
  • tolerancija koju karakterizira sukcesivni rast apetita i potrebe za provođenjem vremena igrajući igrice,
  • neuspješni pokušaji vremenske kontrole igranja,
  • nezainteresiranost za prijašnje hobije i aktivnosti zbog igranja igrica,
  • sustavna prekomjerna upotreba internet igara unatoč psihološkim posljedicama,
  • laganje i skrivanje stvarnog vremena provođenja igrajući igrice,
  • igranje online igrica u svrhu bijega od stvarnosti ili neugodnih raspoloženja te
  • ugrožavanje ili gubitak značajnih odnosa, posla ili školovanja ili karijere zbog igrica.

Članak je objavljen povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti u sklopu jednogodišnjeg projekta „Ovisnost – put u ropstvo“. Cilj projekta je informirati javnost o oblicima, štetnosti i prevenciji svih oblika ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“ , u partnerstvu s Općinom Pirovac i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.