Prvi besplatni centar za poduzetnike otvoren je 27. veljače 2015. u Zagrebu.

Poduzetnički centar je nova poslovna jedinica u sklopu Razvojne agencije i djeluje kao polazna točka svim budućim poduzetnicima, ali i onima koji to već jesu.

To je mjesto gdje će poduzetnici moći dobiti konkretne informacije o svim problemima koji ih muče, moći će se educirati, savjetovati, bit će to mjesto za umrežavanje i razmjenu ideja i sl. Cilj Poduzetničkog centra je pokrenuti poduzetničku klimu u Zagrebu, tj. postati mjesto susreta inovativnih poduzetnika i nositelja gospodarskog razvoja grada Zagreba. Osim poduzetnika, kvalitetnu će informaciju moći potražiti i nezaposleni, studenti te strani državljani.

Poduzetnički centar dobio je i službeni naziv Plavi ured. U Plavom uredu za početak će raditi šest osoba, a sve njihove usluge bit će besplatne. Riječ je o stručnjacima koji su godinama radili kao mentori, edukatori, savjetnici poduzetnicima, itd. Pokrivaju različita područja: bespovratne potpore, samozapošljavanje, EU fondove, projektni menadžment, financije, inovacije, marketing, pravo, prodaju, odnose s javnošću i mnoge druge.

Važno je napomenuti da je čak trećina svih poduzetnika u državi registrirana u Gradu Zagrebu. Oni zapošljavaju oko 40 posto zaposlenika i ostvaruju više od polovine ukupnih prihoda Hrvatske. Kao i ostale poduzetnike i njih muče tipični poduzetnički problemi kao Što su: administrativne barijere, nelikvidnost, česte izmjene zakona, manja konkurentnost u odnosu na inozemne poduzetnike, ali i teškoće u dobivanju financijskih sredstava, posebice u ranim fazama razvoja poduzetničke ideje. Funkcija Plavog ureda je da navedene probleme riješi na optimalan način.

Otvaranju Ureda prisustvovalo je preko stotinu uzvanika, predstavnika ministarstva, jamstvenih agencija, razvojnih agencija i njihovih gostiju.

Prva edukaciju za poduzetnike početnike kroz Startup akademiju održana je u Plavom uredu 10.3.2015. ,a sljedeća je najavljena za travanj. Prijaviti se na edukacije i savjetovanja možete na info@plaviured.hr.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!

web-poduzetnik-11