Ministarstvo poduzetništva najavilo je osnivanje prvog Venture capital fonda (poduzetnički rizični kapital) vrijednog čak 150 milijuna kuna. Fond je namijenjen financiranju „hrvatskih startupova“ prema modelu javno-privatnog partnerstva između države i privatnih investitora.

minpo

Od ukupno 20 milijuna eura, država će osigurati 12 milijuna, a osam milijuna dat će privatni investitori. Od toga poduzetnici će moći dobiti iznos do 10 posto vrijednosti fonda, odnosno 2 milijuna eura. Novac će biti dodijeljen isključivo za projekte u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke, i to ne starije od sedam godina.

Osim Venture capital fonda poduzetnicima na raspolaganju stoji fond ENIF. Riječ je o novom investicijskom fondu koji će uložiti ukupno 40 miliona eura pojedinačne startupe u Hrvatskoj i regiji.

Iako će mnogi reči kako Hrvatska nije država za pokretanje biznisa jer postoje zakoni i propisi koji dodatno otežava put mnogim poslovnim idejama, startupovi ipak pronalaze način da se probiju na tržište. Taj put mladim poduzetnicima olakšavaju startup inkubatori koji im nude stručnu praksu koja im pomaže pri razradi ideja.

U Hrvatskoj unutar lokalnih zajednica djeluju razni startup inkubatori koji mladim poduzetnicima pomažu u realizaciji prvih poslovnih nude im mentorsku podršku, prenose svoje iskustvo.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „ZAJEDNO do poduzetništva „ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.  Pozivamo sve mlade volontere koji su zainteresirani da se uključe u rad na projektu!