Glede dugotrajnog liječenja ovisnika o opijatima ne postoji dogovor. U SAD–u se tisuće ovisnika o opijatima nalazi u metadonskim programima odvikavanja, koji su namijenjeni rješavanju poteškoća oko nabave, pružajući ovisnicima velike doze peroralnog metadona i omogućujući im da budu društveno produktivni. Metadon blokira učinke injiciranog heroina i ublažava ovisnikovu potrebu za drogom. Kod mnogih je program bio uspješan. Međutim, proširena primjena metadona izazvala je bijes društva i političara a mnogi ljudi su nepovjerljivi prema njegovoj korisnosti u liječenju.

Buprenorfin, agonist–antagonist, je dostupan za odvikavanje ovisnika o opijatima i sve više mu se daje prednost pred metadonom. On blokira receptore, ometajući na taj način zloporabu heroina ili drugih opijatnih analgetika. Buprenorfin mogu propisati posebno obrazovani liječnici koji imaju dozvolu od strane federalne vlade. Tipična doza iznosi jednu tabletu od 8 ili 16 mg 1×/dan. Za mnoge ovisnike o opijatima, ova mogućnost je bolja od odvikavanja metadonom jer ne povlači za sobom potrebu dolaska u ustanovu za odvikavanje metadonom.

Levometadil acetat (LAAM) je opijat duljeg djelovanja, srodan metadonu. U nekih bolesnika koji su uzimali LAAM pronađene su abnormalnosti QT intervala. Stoga, njegova se primjena ne preporučuje, a bolesnike koji ju primaju je bolje prebaciti u program odvikavanja metadodonom. LAAM se primjenjuje 3×/tj., smanjujući na taj način troškove i probleme sa svakodnevnim dolaskom bolesnika ili odnošenjem lijekova kući. Doza od 100 mg 3×/tj. je usporediva s dozom metadona od 80 mg 1×/dan.

Naltrekson, oralni biodostupni antagonist opijata blokira učinke heroina. Ima slab antagonistički učinak a mnogi ovisnici o opijatima ga ne žele dragovoljno uzimati. Uobičajena doza iznosi 50 mg 1×/dan ili 350 mg/tj. podijeljena u 2 do 3 doze.

Pojam terapijske zajednice, čiji su pioniri Daytop Village i Phoenix House, obuhvaća liječenje bez lijekova u društvenim zajednicama, gdje se ovisnici izvježbavaju, obrazuju i preusmjeravaju kako bi im se pomoglo da izgrade nove živote. Boravak obično traje 15 mj. Ovakve zajednice su nekim korisnicima pomogle, i čak ih preobratile. Ostaje pitanje kako dobro te zajednice rade, koliko će ih biti otvoreno i koliko će im novaca društvo dodijeliti.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta „Pravi smjer“ kojeg Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije provodi u partnerstvu s udrugom mladih „Mladi u europskoj uniji“.

Pravi smjer memorandum