U srijedu, 6. svibnja 2015. u 18 sati u prostoru Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku Udruga mladih „Mladi u EU“ održala je aktivnost pod nazivom „Živa knjižnica“.

 

ziva knjiznica_FB

 

Posjetitelji „Žive knjižnice“ mogli su iz prve ruke čuti kako provesti semestar ili godinu na stranom Sveučilištu, kako odraditi stručnu praksu u nekoj europskoj zemlji, kako se prijaviti na međunarodne edukacije te kako osnovati udrugu ili pokrenuti društveno poduzetništvo.

„Živa knjiga“ Matej Matić ispričao je sudionicama kako je proveo deset mjeseci u Poljskoj u sklopu Erasmusa, dok je Josip Kuštera ispričao nešto drugačije iskustvo, tj. sudjelovanje u razmjenama za organizacije civilnih društava koje nemaju veze sa fakultetom. Po završetku priče o razmjeni studenata, Martin Mrša i Vinko Livaković ispričali svoja iskustava u osnivanju udruge, te provođenju projekata vezanih za društveno poduzetništvo.

Projekt Žive knjižnice organizirao se u okviru Europskog tjedna mladih, s ciljem uklanjanja predrasuda o mobilnosti koje mladi najčešće imaju i koje ih sprječavaju da se odvaže na sudjelovanje u programima mobilnosti. Agencija za mobilnost i programe EU provela je ovaj projekt u 9 gradova u Hrvatskoj, u suradnji s 10 multiplikatora – udruga koje  šire informacije o europskim programima i politikama za mlade i promiču mobilnost u svrhu učenja i usavršavanja.