Održana konferencija “Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj”

U organizaciji Nacionalne zaklade i Autonomnog centra – ACT dana 25. rujna 2014. je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održana konferencija “Društveni utjecaj organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj”.

Tom prigodom predstavljeni su rezultati istraživanja o društvenim i gospodarskim učincima uglavnom financijskih podrški koje je tijekom desetgodišnjeg rada dodijelila organizacijama civilnoga društva.

Istraživanje “Podrška: trajni učinak ili poticajni trenutak?” je provedeno u povodu desete godišnjice osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a proveli su ga istraživači doc. dr. sc. Marija Brajdić Vuković, Odjel za sociologiju, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu; Branko Ančić i Mladen Domazet, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Centar za istraživanje društvenih nejednakosti i održivosti.

Istraživanje je predstavila doc. dr. sc. Marija Brajdić Vukovićić.

O temi istraživanja o društvenom utjecaju i potrebi za standardizacijom govorili su Sunčana Glavina Petričević i Sandra Magdalenić iz udruge Autonomni centar – ACT.

O temi Inovativne prakse procjene utjecaja organizacija civilnoga društva govorio je prof. dr. sc. Gojko Bežovan.

O temi Pregled alata za (samo)procjenu društvenog utjecaja organizacija civilnoga društva govorila je dr. sc. Jasmina Božić.

O temi Osvrt na iskustva vanjskog vrednovanja projekata/programa ukupnog djelovanja organizacija civilnoga društva govorila je Marina Škrabalo.

Prema riječima Cvjetane Plavša-Matić, upraviteljice Nacionalne zaklade, osnovni interes Nacionalne zaklade koji je potaknuo razgovor o ovoj temi i izradu studije je bio i metodološki i znanstvenoetički, a primarni fokus: društvena promjena, kako se postiže i koji su učinci aktivnosti projekata u području civilnoga društva. Društvena promjena je sagledavana iz mikroaspekta pojedinca i to u kontekstu društvenog razvoja zajednice, iz aspekta djelovanja organizacija civilnoga društva kao javnog i kolektivnog dobra.

part-nacz

Lost your password?