Edukacija o zagovaranju u sklopu projekta „Moje mjesto u zajednici“ održana je u Donjoj Stubici, Terme Jezerčica, u terminu od 14.09.-17.09.2015.god. Nositelj projekta je Udruga „Zora“ (Međimurska županija), a partneri su K-zona (Grad Zagreb) i Centar za održivi razvoj (Splitsko dalmatinska županija).

Suradničke udruge su: Hollaback! Croatia (Grad Zagreb), Domino (Zagreb), LAG „Međimurski doli i bregi“ (Nedelišće), MURID (Čakovec), Udruga mladih „Mladi u EU“ (Šibenik) i Dalmatinski odbor solidarnosti (Split).

Projekt odgovara na glavne prepoznate probleme u našim zajednicama vezane uz problematiku- najprije će se determinirati istraživanjem, a zatim provoditi zagovaračke kampanje sa građanima kreirane oko definiranih prioritetnih potreba lokalne zajednice vezane uz društvenu nejednakost, rodnu neravnopravnost i socijalnu pravdu. Inovativnim zagovaračkim alatima (sastanci, mediji, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) će se jačati i uključivati građani, monitorirati djelovanje lokalnih donositelja odluka i pridonijeti stvaranju aktivne lokalne zajednice utemeljene na društvenoj jednakosti, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju. U takvoj zajednici, svaki građanin, a posebice socijalno isključeni i oni u riziku od siromaštva, moći će i znati kako ostvariti svoja ljudska prava.

Udruge i zaposlenici ulažu velike napore u rad za građane, ali bez direktnog uključivanja je nemoguće postići održive promjene. Preduvjet aktivnom uključivanju građana je reizgradnja odnosa sa lokalnom zajednicom, steći povjerenje ljudi i osnažiti ih kako bi aktivno sudjelovali u zagovaranju svojih potreba. Istraživanjem koje će se provesti, po prvi puta će se definirati koje su najvažnije potrebe u 3 lokalne zajednice vezano uz ljudska prava, rodnu neravnopravnost, socijalnu pravdu, društvenu jednakost. Istražit će se konkretne potrebe koje zahtijevaju intervenciju u lokalnim zajednicama te se na temelju rezultata, izgraditi lokalne zagovaračke kampanje.

Na samom početku edukacije udruge su predstavile svoj rad te su iznijeta očekivanja svih sudionika, u mogućem ostvarivanju suradnje, razmjene znanja i dobre prakse. Istraživačica gđa. Barbara Perasović, agencija MASMI, dala je upute za izradu anketnog upitnika, koji će se provesti u sklopu istraživanja. U nastavku, gosp. Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije (CMS) uveo nas je u pojam zagovaranja, ciljeve i zagovaračku etiku. Kroz primjere iz prakse, analizirali smo okruženje i dionike, mapirali interesno utjecajne skupine te uspostavili strategije prema pojedinim skupinama.

Također, informirani smo o uključenosti medija u zagovaranje. Dobili smo smjernice kod stjecanja podrške javnosti za zagovaranje i dobivanja šire podrške kod provedbe kampanji prema građanima. Upoznati smo sa načinom zagovaranja oko politika na lokalnom i nacionalnom području. Na kraju, izrađen je zagovarački akcijski plan te prezentiran i analiziran ostalim sudionicima edukacije. Sumirali smo cijelu edukaciju o zagovaranju, evaluirali te dogovorili konkretne planove i zadatke svakog od dionika u projektu.