U organizaciji Udruge mladih „Mladi u EU“  17.travnja 2015.godine u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“  u Šibeniku održano je predavanje „Prepoznaj i spriječi diskriminaciju“.

Voditelj predavanja bila je Zorana Vrbičić, profesor pedagog.

Kroz predavanje profesorica Zorana Vrbičić informirala je građane o vrstama i problemima diskriminacije te ih potaknula na razmišljanje da li i oni svojim ponašanjem i postupcima potiču i toleriraju diskriminaciju.

Samim predavanjem ukazano je na činjenicu da ne postoji društvo bez diskriminacije. Globalno je rasprostranjena i susreće se gotovo na svakom koraku. Nažalost u svakodnevnom životu često je promatramo kao „normalnu“ pojavu, što nas dodatno onemogućava da se protiv nje borimo jer je često i ne primjećujemo obavljajući svoje svakodnevne poslove. Na kraju predavanja poslana je poruka svim slušateljima da počnu slušati i druge koji razmišljaju drugačije od njih samih. Na taj način postajemo tolerantniji i učimo kako da smanjimo predrasude.

Predavanje „Prepoznaj i spriječi diskriminaciju“ održano je u sklopu „Tjedana jednakosti“.

Tjedan jednakosti obilježen je od 13-17.travnja u gradu Splitu, Zadru, Donjem Miholjcu, Puli, Rijeci i Šibeniku, a organiziran je u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus. Cilj „Tjedna jednakosti“ bio je podiči javnu svijesti o negativnim učincima socijalne isključenosti na pojedinca i društvo u cijelosti te promovirati ideje jednakosti, antidiskriminacije i  borbe protiv ksenofobije i homofobije.