U Šibeniku 28.rujna 2014. održan je Sajam kreativnih ideja.

 

Otvorenje Sajma započelo je  predavanjem „Usudi se , pokreni i zaposli sebe“ u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ s početkom u 11,00 sati. Uvodnu riječ  imali su predstavnici udruga B.a.B.e. iz Zagreba i „Mladi u EU“ iz Šibenika. Kroz predavanje predstavljena su tri uspješna primjera iz poduzetništva, i to CEDRA Split , Autonomni centar Čakovec te Doniralica iz Zagreba.

Svrha predavanja bila je upoznati građane s poduzetništvom, pokazati im primjere dobre prakse kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, te potaknuti sve koji razmišljaju o poduzetništvu da se ohrabre u tom koraku. Osim motivacije za pokretanje vlastitog samozapošljavanja, na Sajmu su se mogli čuti savjeti predstavnika državne uprave, HZZ-a i HBOR-a.

Kroz predavanje je istaknuto društveno/socijalno poduzetništvo kao idealno za mlade poduzetnike i cjelokupno društvo. Društveno poduzetništvo je poslovanje s prvenstveno društvenim ciljevima, koje ostvarene viškove u načelu ponovo ulaže u sam posao ili u zajednicu, umjesto u povećanje profita dioničara i vlasnika. Također je istaknuto osnivanje prve Etičke banke u Hrvatskoj u prvoj polovici sljedeće godine koja će nuditi povoljne kredite poduzetnicima te će biti orijentirana na dobrobit zajednice a ne na profit.

Navedeno predavanje je dalo građanima uvid u osnove poduzetništva, kako da pokrenu svoj posao i kome da se obrate za pomoć, a lokanim vlastima je pokazalo primjere kako da omoguće razvoj i uspjeh sličnih projekata u svojim zajednicama.

Nakon predavanja sudionici su se uputili prema klubu Azimut ispred kojeg su na štandovima udruge, poduzetnici te pojedinci predstavili svoje domaće proizvode, ručne rukotvorine te proizvode iz eko-uzgoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz lokalnih krajeva i iz drugih županija. Osim domaćih proizvoda građani su na štandovima mogli dobiti informacije o mjerama HZZ-a za nezaposlene te koje krediti HBOR nudi za poduzetnike početnike. Grad Šibenik istaknuo se predstavljajući prvi 3D printer u Hrvatskoj.

Na štandovima su svoje proizvode i materijale izložili Udruga Naše ognjište Knin, Udruga za samohrane majke Zagreb, Udruga Žene Kosovske doline Općina Biskupija, Udruga Kamenčići Šibenik,Ekološka udruga Krka Knin, Domaća radinost „Branka“ Šibenik, „Šibenska belezza“ Šibenik, „Kućna radinost“ Drniš, Med Antičević Knin, MADIT- Rakije sa pričom Šibenik, Kućna radinost „Dragović-Matić“ Šibenik, OPG Antolić Šibenik, OPG Petar Dubajić Suvaja, OPG Mira Ćopić Suvaja, OPG Đuro Vekić Srb, OPG Radojka Cvjetković Gračac, CEDRA Split, Grad Šibenik, Hrvatska gospodarska komora Šibenik, Hrvatski zavod za zapošljavanje Šibenik.  Sajam je okupio udruge i građane iz cijele Hrvatske koji su lokalnom stanovništvu pružili primjere dobre prakse. Fokus Sajma bio je potaknuti građane na samozapošljavanje i socijalno uključivanje.

Sajam je organizirala Udruga B.a.B.e. iz Zagreba u suradnji s partnerskim udrugama „Mladi u EU“ iz Šibenika i Legalina iz Gračaca. Sajam je održan u sklopu projekta „Djelujemo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno“  kojeg udruge provode na području Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Ovaj Sajam je bio jedinstven u Šibeniku, okupljajući udruge, poduzetnike i vlast na jednom mjestu. Osim uvida u primjere dobre prakse, građanima je dana prilika da razgovaraju i iznesu svoje ideje čelnim ljudima HZZ-a, HBOR-a, Grada Šibenika. Zabilježena je velika posjećenost Sajma, kako i mnogo kreativnih ideja koje se nadamo da će postati budući uspješni primjeri dobre prakse za Grad Šibenik i cijelu Hrvatsku.