Projekt „Učimo danas za bolje sutra“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Taj, još jedan od niza vrijednih i korisnih projekata za lokalno stanovništvo, provodi marljiva družina iz Ekološke udruge „Krka“ Knin u partnerstvu s Gradom Kninom.

Svi programi i osposobljavanja kao i ostale aktivnosti projekta namijenjeni su pripadnicima marginaliziranih skupina (dugotrajno nezaposlene osobe – mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu).

Informacije radi, još 19.3.2019. započeo je program osposobljavanja za Pčelar/icu na Pučkom otvorenom učilištu Knin za 7 osoba, inače pripadnika marginaliziranih skupina, a dan kasnije program osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“, opet za još sedmero polaznika.

Nakon višemjesečne obuke, 16.5.2019. su na Pučkom otvorenom učilištu Knin dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za programe „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ i „Pčelar/ica“  za ukupno četrnaest osoba (po sedam osoba svaki program) pripadnika marginaliziranih skupina s područja grada Knina. U sklopu istog projekta korisnici su prošli radionice usmjerene osnaživanju mekih vještina. Za sudionike programa osposobljavanja „Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatiziranog bilja“ osigurani su priručnici o sakupljanju ljekovitog bilja u izdanju ekološke udruge „Krka“ dok će sudionici programa osposobljavanja Pčelar/ica“ imati mogućnost besplatno preuzeti roj pčela te koristiti usluge mentorstva iskusnih pčelara/ica s područja grada Knina.

Projekt se ne zaustavlja na pčelarima i biljoznalcima: uskoro će im se u sklopu istog projekta pridružiti novi “proizvođači/ice rakije“ i„Povrćari/ice“. Kako je već netko primijetio, svi se kasnije mogu ujediniti i osnovati vlastiti OPG u kojem će biti svega: i meda i propolisa, i travarice i medovače i aromatičnih ulja, ljekovitih krema, povrća svake vrste itd.

Ovim putem pozivamo sve pripadnike marginaliziranih skupina da se jave na kontakte ekološke udruge „Krka“ Knin ukoliko žele sudjelovati na programima osposobljavanja ili radionicama mekih vještina („Budi Svoj“, „Budi kreativan“ ili „Izrazi se“). Svi kontakti dostupni su na http://www.eu-krka-knin.hr/

Krka

Grad Knin

Lenta