Doba pandemije Covid 19 produbila je još i više probleme s kojima se suočavaju mladi, te će se još mnogo godina osjećati njen utjecaj na mentalno zdravlje i dobrobit.  Anksioznost i depresija pri samom su vrhu piramide koje mladima predstavljaju svakodnevne prepreke u životu. Jedan od utjecajnijih faktora su svakako društvene mreže, koje prikazuju i ostavljaju dojam kako drugi ljudi žive bolje, imaju više slobode, sposobnosti i hrabrosti nasuprot promatračkog praznog života. Uspoređivanje svog poslovnog neuspjeha s tuđim uspjesima je svakako bolno i ostavlja određene posljedice. Traženje oglasa za posao, prijavljivanje na iste te primanje odbijenica ili najčešće ne dobivanje nikakvog odgovora, mladima zagorčava život na dnevnoj bazi. Mladi su novi sudionici na tržištu rada s ograničenim radnim iskustvom, zbog čega imaju i manju vjerojatnost da će pronaći posao. Većinom se zapošljavaju na određeno vrijeme, zbog čega ih se lakše otpušta u kriznim ili slabijim financijskim ciklusima.

Ovisiti o nekome drugome, pa kad su i u pitanju roditelji svakako nije ugodan osjećaj. Težnja samostalnosti a ne možeš ju ostvariti stvara osjećaj tereta kako prema roditeljima tako i prema  društvu. Kada unatoč mnogobrojnim pokušajima ne uspiju  pronaći posao javlja se osjećaj straha za budućnost. Što su duže nezaposleni, mladi su sve više negativni i ne mogu spriječiti pesimistične misli koje se svakodnevno javljaju. U današnjem vremenu ambicioznost je veoma bitna, a neuspjeh za neuspjehom nažalost tu ambicioznost ubija. Nakon nekoliko odbijenica, mladi jednostavno počinju gubiti nadu, a s njom i želju za radom. Učestalim odbijenicama javlja se i sumnja u vlastitu sposobnost i vrijednost, koja negativno utječe na vlastito samopouzdanje.

Zavod za zapošljavanje provodi različite aktivnosti u radu s mladima. Tim se aktivnostima jača konkurentnost na tržištu rada i stječu se različita znanja aktivnog traženja posla. Aktivnosti obuhvaćaju individualno savjetovanje, individualne konzultacije, izradu profesionalnog plana zapošljavanja, različite radionice za aktivno traženje posla, aktivacijski program, profesionalno informiranje i savjetovanje, obrazovanje nezaposlenih za potrebe tržišta rada, mjere aktivne politike zapošljavanja, posredovanje pri zapošljavanju. U „Garanciji za mlade“ posebno prate zapošljavanje mladih NEET osoba.

Projekt „Budimo aktivni“ provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost udruge mladih „Mladi u Europskoj uniji“