Što su meke vještine?

Meke vještine su netehničke vještine koje su vezane za to kako radiš. One se odnose na to kako komuniciraš sa kolegama, kako rješavaš probleme i kako upravljaš svojim radom. Meke vještine uključuju interpersonalne vještine, komunikacijske vještine, vještinu slušanja, upravljanje vremenom između ostalog.

Poslodavci tipično traže kandidate za posao koji imaju meke vještine zato što one osobu čine uspješnijom na radnom mjestu. Netko može biti izvrstan u tehničkom znanju specifičnom za taj posao, ali ako ne mogu upravljati svojim vremenom ili raditi u timu, možda ne budu uspješni na tom radnom mjestu.

Kako funkcioniraju meke vještine?

Meke vještine su važne i za uspješnost većine poslodavaca. Konačno, gotovo svaki posao zahtjeva od zaposlenika da surađuje sa drugima na neki način. Drugi razlog zbog kojeg poslodavci traže osobu sa mekim vještinama je taj što su meke vještine prenosive vještine neovisno o poslu te osobe, što čini te kandidate vrlo prilagodljivima. Meke vještine su naročito važne kod poslova orijentiranih na klijente. Ti zaposlenici su u direktnom kontaktu sa klijentima. Potrebno je nekoliko mekih vještina da bi netko bio u stanju slušati klijenta i pružiti mu korisnu i pristojnu uslugu.

Vrste mekih vještina

Meke vještine sadrže osobne karakteristike i  komunikacijske sposobnosti potrebne za uspjeh u poslu. One karakteriziraju način na koji osoba komunicira u svojim odnosima sa drugima.

Meke vještine uključuju:

 • Prilagodljivost
 • Komunikaciju
 • Kreativno razmišljanje
 • Pouzdanost
 • Radnu etiku
 • Timski rad
 • Pozitivan stav
 • Upravljanje vremenom
 • Motivaciju
 • Rješavanje problema
 • Kritičko mišljenje
 • Rješenja konflikata…

 

Kako dobiti meke vještine

Za razliku od tvrdih vještina koje su naučene, meke vještine su sličnije emocijama ili dubljem uvidu koji omogućuju ljudima da „pročitaju“ druge. Njih je mnogo teže naučiti, barem u tradicionalnoj učionici. Također ih je puno teže izmjeriti i ocijeniti. Neki programi za poslovne vještine pokrivaju i meke vještine tako da tražitelji posla znaju šta su meke vještine i koja je važnosti njihova isticanja.

Ako ste neko vrijeme radili vjerojatno je da ste već stekli neke meke vještine. Na primjer, ako ste radili u maloprodaji radili ste u timskom okruženju. Ukoliko ste nezadovoljnom kupcu pomogli naći rješenje, koristili ste vještine rješavanja konflikta i problema. Ako ste novi u poslu razmislite o drugim aktivnostima kojima ste se bavili, bilo tokom obrazovanja ili na volonterskoj bazi. Vjerojatno ste morali komunicirati, prilagoditi se promjenama i rješavati probleme.

Možete se osvrnuti i na meke vještine koje trebate savladati. Na primjer, umjesto da samo raspravljate o problemima sa svojim nadređenim, predložite rješenja tih problema. Ako vidite da se kolega muči, ponudite mu pomoć. Ako postoji proces koji može poboljšati vaše radno mjesto, predlažite.

Napomena: Poslodavci najčešće ne pitaju imate li meke vještine. Umjesto toga oni vam predoče situaciju i pitaju šta biste uradili i tako procijene vaše meke vještine.

Naglašavanje vaših mekih vještina

Kada se natječete za novi posao, naglasite svoje meke vještine kao i svoje radne sposobnosti. Prvo, napravite popis mekih vještina koje imate, ali relevantnih za posao koji želite. Usporedite svoje meke vještine sa onima iz natječaja za posao. Dodaj neke od tih vještina u životopis. Meke vještine možeš spomenuti i u pismu namjere ili motivacijskom pismu. Izaberi jednu ili dvije meke vještine koje izgledaju najvažnije za posao koji želiš. Navedi i dokaz koji pokazuje da imaš te meke vještine.

Konačno, te meke vještine možeš naglasiti tokom intervjua. Treba biti srdačnošću i pristupačan  Ako pokažeš pomnu pažnju tijekom intervjua pokazat ćeš svoju vještinu slušanja.

Rezimirajmo:

 • Meke vještine su netehničke vještine koje utječu na tvoje obavljanje posla na radnom mjestu.
 • Vjerojatno već imaš meke vještine iz svog obrazovanja i radnog iskustva.
 • Također možeš razvijati meke vještine na poslu, u školi, volonter
  skim aktivnostima i kroz programe obuke za posao.
 • Unesi svoje meke vještine u životopis i pismo namjere.
 • Pokaži meke vještine tokom razgovora za posao.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja, nedoumica ili jednostavno želite savjet obratite nam se.

Provjerimo vaše meke vještine zajedno 🙂

Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.

Ekoloski informativni centar memorandum - NOVO MINISTARSTVOEkolosko informativni centar memorandum 2