Ured za udruge Vlade RH predstavit će 15. listopada 2021. u Krapju mogućnosti financiranja neprofitnog i javnog sektora u financijskom razdoblju 2021.-2027. kroz program Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Predstavljanje će se održati u Prezentacijskom centru parka prirode Lonjsko polje (Krapje 16, 44 324 Jasenovac), od 10:00 do 12:00 sati.

Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme CERV), najveći je program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokraciji, vladavini prava, temeljnim pravima, transparentnosti i dobrom upravljanju. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, ravnopravnost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru.
U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline:

  1. Vrijednosti Unije
  2. Jednakost, prava i rodna ravnopravnost
  3. Uključenost i sudjelovanje građana
  4. Daphne – borba protiv svih oblika nasilja

Ured za udruge Vlade RH djeluje kao kontakt točka programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti u Hrvatskoj, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje vidljivosti Programa te sustavno pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata. Više o CERV programu možete doznati iz Odluke o financiranju CERV programa i popratnom Planu rada za 2021-2022. godinu.

Uz CERV program na događanju u Krapju Desk Kreativna Europa – ured Kultura pri Ministarstvu kulture i medija, predstavit će i program Kreativna Europa – potprogramKultura koja obuhvaća sve kulturne i kreativne sektore (osim audiovizualnog i filmskog). Kreativna Europa jedini je mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima, koji je započeo 2014. godine spajanjem dvaju programa Kultura i MEDIA. S 50 % većim proračunom u odnosu na prethodno programsko razdoblje (2014. – 2020.) Kreativna Europa ulaže u aktivnosti koje jačaju kulturnu raznolikost, doprinose oporavku i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora, pomažući im pri tom da postanu digitalniji, zeleniji, otporniji i uključiviji.

Događanje se održava u suradnji s Hrvatskim fotosavezom.

Program možete preuzeti ovdjea prijaviti se za sudjelovanje možete isključivo popunjavanjem prijavnice.

Zbog trenutnih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen te ćemo prijave zatvoriti nakon popunjavanja dopuštenog kapaciteta prostora u kojem će se održavati događanje.

IZVOR: https://udruge.gov.hr/