Kako bi upozorili na potrebu uvođenja Građanskog odgoja kao zasebnog predmeta, Mreža mladih Hrvatske (MMH) i GOOD inicijativa izveli su pred zgradom Vlade performans „Mladi pred staklenim zidom“.

Istaknuto je kako je uvođenje građanskog odgoja kao međupredmetnog sadržaja ‘štetno za mlade’ jer su neopremljeni vještinama potrebnim za sudjelovanje u demokratskim procesima
Karlo Kralj iz Mreže mladih Hrvatske istaknuo je kako je uvođenje građanskog odgoja kao međupredmetnog sadržaja ‘štetno za mlade’ jer su neopremljeni vještinama potrebnim za sudjelovanje u demokratskim procesima, piše Libela.

Također, podsjetio je na istraživanje koje je provedeno u sklopu dvogodišnje eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, a koje je pokazalo da gotovo polovica mladih ne poznaje činjenicu da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

Naime, nakon završetka zahtjevnog dvogodišnjeg procesa eksperimentalne provedbe građanskog odgoja i obrazovanja, u kojem je sudjelovao velik broj nastavnika/ca, stručnjaka/inja i učenika/ica, resorno je ministarstvo iznenada odlučilo prekinuti suradnički odnos i zanemariti sva njihova mišljenja o potrebi za uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta. Štoviše, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svojim je potezom umanjilo važnost cijelog dosadašnjeg procesa uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja, koji traje još od 1999. godine i koji je ovakvom odlukom konceptualno vraćen na svoj početak. Nevjerojatno je da država zanemaruje proces u koji je kroz godine uložila velika financijska sredstva, za čiju se potrošnju donositelji odluka očito ne osjećaju politički odgovornima.

Mreža mladih Hrvatske i GOOD inicijativa upozoravaju da je model međupredmetnog uvođenja sadržajno i metodološki manjkav jer pretpostavlja kako svi nastavnici/e u osnovnim i srednjim školama imaju specifična znanja i vještine potrebne za međupovezivanje sadržaja predmeta.