Mjesec borbe protiv ovisnosti se u Hrvatskoj obilježava od 15. studenog do 15. prosinca svake godine.

Svake se godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca u Hrvatskoj i u svijetu obilježava Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a osobito droga te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu  borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga u cilju poduzimanja zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Obilježavanje međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

mjesec_borbe_protiv_ovisnosti_13A

U okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini organizirat će se aktivnosti koje će razmatrali problem ovisnosti s različitih razina te biti usmjerene na poboljšanje zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji i promoviranje zdravih stilova života.

Sve navedeno nužno je kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju našeg zajedničkog cilja – učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu.

Aktivnosti koje će se provesti 2015. godine tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti imaju zadaću dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema ovisnosti o drogama.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.

 Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta „TOČKA-Info centar za mlade“ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.