Okruženi strahom i neizvjesnošću što će biti sutra, epidemija COVID-19 je zahvatila sve grane društva, te u potpunosti promijenila naš život i naš odnos prema poslu.

Tisuće zaposlenika je ostalo bez posla, a oni, nazovimo ih sretnicima su zadržani na radnim mjestima.

Jedna od najrizičnijih skupina su svako osobe s invaliditetom. Vlada Republike Hrvatske je donijela niz mjera, odnosno potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom, čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID-19).

Potpora se dodjeljuje u iznosu od 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi puno radno vrijeme, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu, te 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Članak je objavljen u sklopu provedbe trogodišnjeg programa “Osmijeh za sve” kojeg provodi Udruga mladih “Mladi u EU” u partnerstvu sa jedinicom lokalne samouprave Gradom Šibenikom. Program je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Više o potporama za očuvanje radnih mjesta poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom pročitajte putem linka.

 

logo