S obzirom na novi val epidemije koronavirusa, budimo spremniji i oprezniji u radu s osobama s invaliditetom. Stožer civilne zaštite RH dao je preporuku za sve koji pružaju i primaju uslugu osobne asistencije. Ovim putem Društvo multiple skleroze Šibensko – kninske županije svojim korisnicima u projektu Zajedno za ispunjeniji dan želi prenijeti upute Stožera. Također, ovim putem molimo korisnike kojima je prijeko potrebna asistencija, da u slučaju sumnje na zarazu obavijesti svog liječnika, Društvo, osobnog asistenta i sve osobe koje su u bile u kontaktu s mogućom zaraženom osobom. Također, osobni asistenti, ukoliko budu imali simptome će obavijestit sve tražene institucije i osobe, te će Društvo osigurati zamjenu za vrijeme bolovanja osobnog asistenta. Poštujte navedene preporuke i mjere kako bi nam svima skupa bilo lakše i brže prebroditi ovu epidemiju.

  • Korisnicima usluge osobne kad god je to moguće, podrška se organizira u krugu obitelji.
  • Korisnicima koji žive sami, preporučuje se da potrebe zadovolje s minimalnim aktivnostima osobnog asistenta uz korištenje zaštitne opreme (neophodni transferi, hranjenje, kupanje i slično) kako bi se što više smanjila izloženost korisnika i osobnih asistenata.
  • Osobni asistenti se u slučaju potrebe obavljanja vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica i slično), trebaju što manje izlagati situacijama u kojima dolazi do neposrednih kontakata.
  • Prilikom obavljanja kućanskih poslova (pranja, čišćenja i slično) nužno je osigurati osobnim asistentima zaštitnu opremu (rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju).
  • Poslodavac može pružatelju usluge osigurati zaštitnu opremu i sredstva prenamjenom sredstava odobrenih putem programa i projekata za pružanje usluge osobne asistencije za koju će zatražiti suglasnost ili o tome obavijestiti ugovorne strane, vodeći računa o individualnim potrebama korisnika, ali pritom ne ugrožavajući potrebe cijele zajednice.
  • U slučaju ukidanja javnog prijevoza, također je moguća prenamjena sredstava za potrebe dolaska i odlaska osobnih asistenata na radno mjesto, za koju će zatražiti suglasnost ili o tome obavijestiti ugovorne strane.
  • U slučaju da se usluga osobne asistencije ne može pružati zbog izravne ugroženosti ili zaraženosti koronavirusom osobnog asistenta ili korisnika, moguće je potraživati troškove plaće osobnog asistenta u navedenom razdoblju dok traje izravna ugroženost ili zaraženost uz informiranje ugovornih strana o navedenome.
  • U slučaju da osobni asistent koji ne može pružati uslugu zbog izvanrednih okolnosti te pristaje koristiti godišnji odmor, isto mu je potrebno omogućiti.

Molimo vas da se pridržavate svih preporuka i time smanjite mogućnost širenja zaraze.

Cilj projekta: Projektom ““Zajedno za ispunjeniji dan“ osigurava se usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom koje nisu u mogućnosti obavljati čak ni obične svakodnevne zadatke. Usluga će biti pružena 7 osoba s invaliditetom na temelju prethodne stručne procjenjuje njihovih potreba. Projektom će se zaposliti i 7 nezaposlenih osoba koje spadaju u ugrožene skupine kao osobne asistente.

Nositelj projekta: Društvo multiple skleroze Šibensko – kninske županije

Područje provedbe projekta: Šibensko – kninska županija

Trajanje projekta: 30 mjeseci (12.06.2019. – 12.12.2021.)

Vrijednost projekta: 1.413.094,44 HRK

Iznos EU potpore: 1.413.094,44 HRK

Kontakt: Društvo multiple skleroze Šibensko – kninske županije

Adresa: Kralja Zvonimira 44, 22 000 Šibenik

E – mail:  dms.sibenik@gmail.com

Web stranica: http://dms-skz.hr /

Sadržaj objavljenog teksta isključiva je odgovornost Društva multiple skleroze Šibensko – kninske županije i ne odražava nužno stavove Europske unije

DMS SKZ MemorandumDMS-SKZ Memorandum 2