Uz bilateralna pitanja razgovarali su o izazovima na modernom tržištu rada i dobrobiti na radu.

Ministar Aladrović naglasio je da se tržište rada Europske unije suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage te istaknuo jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, razvoj relevantnih vještina (upskilling) i ponovno kvalificiranje (reskilling) kao odgovor na izazove koji posebno proizlaze iz procesa digitalizacije.

Također, ministar je spomenuo i drugi prioritet hrvatskog predsjedanja, dobrobit na radu, kojim se želi skrenuti pozornost na čimbenike koji utječu na dobrobit na radu i promaknuti primjenu dobre prakse upravljanja ljudskim potencijalima.

„Na temelju naša dva prioriteta planiramo donijeti zaključke Vijeća o razvoju odgovarajućih vještina i dobrobiti na radu“, rekao je ministar.

Vezano za temu instituta minimalne plaće ministar je naglasio važnost socijalnog dijaloga u zaštiti radnika i povećanju transparentnosti plaća te izrazio podršku boljoj socijalnoj zaštititi radnika kao prevenciji radnog siromaštva.

„Uvjeravam Vas da ćemo u položaju Predsjedništva Vijeća biti iskreni posrednik i dati sve od sebe da razgovaramo o ovoj inicijativi i tražimo rješenje između država članica“, zaključio je ministar.

Ministrica Bedekovic

 

Izvor: https://mdomsp.gov.hr/