Mi ljudi smo postali iznimno vješti u komunikaciji. Kroz riječi i govora tijela u stanju smo prenijeti informacije i svoja raspoloženja. Osim sadržaja koji komuniciramo bitan je i način na koji se prezentiramo svojim sugovornicima. To je osobito važno kada su u pitanju razgovori za posao. Ne samo da trebate učinkovito raspravljati o svojim vještinama i iskustvu, već morate izgraditi i odnos sa sugovornikom i biti sposobni sebe predstaviti u dobrom svjetlu, istaknuti svoje vrline i objasniti mane.

Poslodavci kroz kvalitetu vaše prezentacije na razgovoru za posao ocjenjuju i formalne i neformalne vještine neophodne za učinkovito funkcioniranje na budućem radnom mjestu i u radnom kolektivu., a ne samo na samom razgovoru. Način na koji govorite, sjedite, gestikulirate, pa čak i gdje usmjeravate svoju pozornost, sve utječe na to kako osoba nasuprot vas reagira i kako vas doživljava. Vaše ponašanje može više odrediti ishod vašeg razgovora za posao nego odgovori koje dajete.

Kako poboljšati prezentacijske vještine za intervju?

Kontakt očima i izrazi lica

U komunikaciji vaše oči djeluju kao pokazatelj kako se osjećate. Tijekom intervjua pomažu vam prenijeti važne signale poput vašeg nivoa interesa, povjerenja i namjere. Gledajući dolje u cipele ili nešto drugo u prostoriji odavati ćete zabrinutost i nervozu. Održavajte redoviti kontakt očima, tako da ispitivač zna da ste uključeni u razgovor. Poslat će poruku da ste uključeni i spremni odgovoriti na njihova pitanja. Ako vas pitaju za nešto što ste posebno strastveni, neka vam se to vidi na licu. Profesionalno ne znači robotsko i većina poslodavaca želi zaposliti strastvene ljude. Osmijeh u ovom slučaju također može učiniti čuda. Zadržavajući topao i prijateljski izraz lica, vaš će ispitivač biti opušteniji u vašem društvu.

Pričajte polako

Često kada osjećamo tjeskobu ili nervozu, imamo tendenciju da neugodnu šutnju ispunimo nepotrebnim razgovorom. Mirno i polako govorenje ne samo da pokazuje da kontrolirate svoje emocije, već vam pomaže i da vas se razumije. Nema smisla uvježbavati i pripremati sjajne odgovore ako ih samo nesuvislo “ispaljujete”. Udahnite, opustite se i mirnim tempom odgovorite na postavljena pitanja. Zadnje što biste htjeli učiniti je požuriti s intervjuom kao da imate bolje mjesto.

Slušajte

Komunikacijske vještine nisu samo vaša sposobnost da se artikulirate, već obuhvaćaju i vaše vještine slušanja. Nema ništa gore nego čuti nekoga kako odgovara na pitanje za koje znate da ga nije u potpunosti saslušao. Osim što ste ostavili dojam nepristojnosti, to ispitivaču ne daje mnogo povjerenja u vašu sposobnost da obratite pažnju. Pažljivo slušajte sve što ispitivač kaže od trenutka kad uđu kroz vrata. Ne samo da vam omogućuje da pravilno odgovorite na pitanja, već vam pomaže i da postavite prava pitanja. Slušajući stvari tijekom razgovora i postavljajući određena pitanja, pokazujete da ste pažljivi. Što je ključna vještina na svakom radnom mjestu.

Govorite s uvjerenjem i sigurnošću

Sada se mora reći da postoji tanka linija između uvjerenja i arogancije. Ali nije dovoljno da vjerujete samo u svoje sposobnosti. Morate uvjeriti ispitivača da ste pravi za tu ulogu. To zahtijeva malo samoprodaje što je mnogima teško. Najbolje je ne pretjerivati, sjetite se da ne biste bili na intervjuu da nisu zainteresirani. Jednostavno vježbanje i priprema unaprijed mogu vam pomoći da postanete sigurniji u sebe. Pregledajte svoj životopis da biste zapamtili što ste napisali jer će vas o tome pitati. Ponovno čitanje specifikacije posla nekoliko puta također vas može podsjetiti na kvalitete koje morate zadovoljiti. Osim toga, imate pravo biti ponosni na ono što ste do sada postigli. Zato se nemojte bojati to pokazati kada raspravljate o svojim vještinama i postignućima.

Odaberite svoje riječi

Dobar rječnik može uvelike pomoći, ali nemojte koristiti previše kompliciran jezik, pogotovo ako to inače ne radite. U najboljem slučaju to će postati neiskreno ili u najgorem slučaju neugodno. Bit ćete daleko bolji ako govorite otvoreno i samouvjereno. Vaš će ispitivač također saslušati vašu upotrebu industrijske terminologije, metodologija i drugih poznatih fraza koje sugeriraju da imate potrebno znanje i vještine za posao za koji se natječete. Nemojte se previše opustiti. Razgovori mogu biti manje formalni ovih dana, ali psovanje ili govor kao da razgovarate sa starim prijateljem nije pravi način. Razgovarate s potencijalnim poslodavcem, stoga neka to bude profesionalno.

Ne pričajte previše

Previše govorenja također može biti ozbiljna pogreška. To često dolazi zbog nespremnosti i hvatanja za slamke kako biste ispunili tišinu u svojim odgovorima. Lutanje može ispitivaču reći mnogo toga, npr. da vam nedostaje samopouzdanja, vještina ili potrebnog iskustva. Kraći odgovori mogu potvrditi da ste vješti u svom poslu. Budite jezgroviti i razgovarajte samo dovoljno dugo da iznesete svoje mišljenje.

Razmotrite pitanja i pažljivo odgovorite

Svakako možete vježbati kako biste odgovarali na pitanja prije intervjua, no ne možete sve uvježbati. Uvijek će postojati pitanja koja zahtijevaju da razmislite. Tada se često ocjenjuje i vaše ponašanje. Na primjer, kada anketari traže primjere kada ste nešto učinili ili kako ste se snašli u određenim situacijama. Ova su pitanja osmišljena tako da otkriju uzorke vašeg ponašanja. Ispitivač zna da nećete imati spreman savršen odgovor ii želi vas vidjeti izvan vaše zone komfora. Ne brinite o tome što ćete uzeti koji trenutak da razmislite o svom odgovoru i potvrdite svoje sposobnosti i vještine. Prihvatljivo je ići na intervju i s bilješkama te pripremljenim primjerima. To pokazuje višu razinu predanosti.

Postavljajte pitanja

Jedna od najvećih grešaka u intervjuima je ne postavljati ispitivaču nikakva pitanja kada se to od vas zatraži. Obično se to dogodi na kraju razgovora te budite “naoružani” s nekoliko pitanja koja ste unaprijed pripremili. Postavljati pitanja možete i samoinicijativno tijekom intervjua čime naglašavate vašu pažnju i interes. Postavljanje pitanja daje vam priliku da se detaljnije informirate o tvrtki, stilu upravljanja i način na koji stvari funkcioniraju te otkrivate odgovara li vam tvrtka. Vrijedi i obratno. Možete čak tijekom razgovora poželjeti pojasniti stvari. To pokazuje da ste cijelo vrijeme obraćali pažnju i da ste pronašli vrijednost u onome o čemu se raspravljalo.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, pitanja ili trebate savjet i pomoć obratite nam se na neki od naših kontakta:

Za savjetovanje i informiranje na raspolaganju su nam digitalni komunikacijski kanali, a možemo dogovoriti i savjetovanje i informiranje u prostorijama Ekološke udruge “Krka” Knin ovisno o vašim preferencijama i epidemiološkoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Zahvaljujući usluzi “Info@taxi” možemo i mi do Vas.

Sve aktivnosti provode se u skladu sa epidemiološkim preporukama vezanim uz epidemiju virusa SARS-CoV-2.

Cilj aktivnosti je osnaživanje nezaposlenih, njihova priprema za tržište rada i povećanje njihove zapošljivosti. Projekt “Ekološko-informativni centar” provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu poziva Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ekološke udruge “Krka” Knin.