Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba provodi projekt „Siguran korak II“

Slijepa osoba trebala bi se nalaziti pola koraka iza pratitelja kako bi joj omogućili da pravovremeno reagira na sve situacije i promjene  koje se mogu dogoditi prilikom kretanja. Slijepa osoba i videći pratitelj uskladit će tempo kretanja što može biti zavisno od potreba i mogućnosti svakog od njih, te će iskomunicirati je li potrebno da videći pratitelj daje verbalne informacije o preprekama, ali i zanimljivim i korisnim detaljima iz okoline u kojoj se kreću.

U nekim je situacijama neophodno hodati tako da se slijepa osoba nalazi iza videćeg pratitelja, npr. prolazak kroz uski prostor, hodnik, dizalo, gužvu, itd. Pri prolasku kroz uski prostor neophodno je da se slijepa osoba nalazi iza videćeg pratitelja koji pomakne ruku iza svojih leđa, a slijepa osoba se pomakne za rukom i hoda iza pratitelja. Pri ulasku u dizalo i izlasku iz dizala najjednostavnije je primjenjivati tehniku prolaska kroz uski prolaz, a kada uđu, slijepa osoba i videći pratitelj okrenuti su licem jedan prema drugome.

Ukoliko želite sudjelovati u projektu ili znate nekoga tko bi se želio uključiti, slobodno nas kontaktirajte na tel: 01 4551-650 ili e-mail: ured@uuosso.hr.