Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba provodi projekt „Siguran korak II“ UP.02.2.2.14.0130

Sa slijepom osobom možete razgovarati o zvukovima koje čujete kada se nalazite u novom i nepoznatom prostoru te po potrebi pojasnite što je proizvelo određeni zvuk.

Kasnije slijepu osobu možete potaknuti da prepoznaje različite zvukove, izvore zvukova te smjer iz kojeg zvuk dolazi, kako bi si stvorila fond različitih zvukova na koje, možda, dok je vidjela, nije obraćala pažnju.

Ponekad slijepe osobe znaju imati problem prilikom procjene prostora oko sebe, tj. imaju osjećaj kao da će udariti u predmete u najbližoj okolini. To se događa zbog eholokacije koja osobi s normalnim sluhom omogućava da čuje prostor oko sebe, tj. čuje jeku koju stvara svojim koračanjem. Slično to rade šišmiši i dupini. Kod ljudi koji normalno vide, mozak zanemaruje tu percepciju jer je zbog dobrog vida nepotrebna, ali čim osoba ima oštećenje vida, počinje se i nesvjesno obraćati pažnja na to, tako da je kod slijepih i visoko slabovidnih uvijek dobro osvijestiti eholokaciju. Stoga, kada vidite da se slijepa osoba počne savijati kao da će glavom udariti u strop ili pruža ruke ispred sebe, opišite joj što se nalazi u njenoj blizini te joj na taj način dajte verbalan opis onoga što ona osjeća eholokacijom.

Danas se sve češće na javnim mjestima uz vizualno informiranje, javljaju i zvučne najave. Tako neki liftovi imaju govornu najavu kata, na kolodvorima se daju govorne informacije o vlakovima i autobusima koji dolaze ili odlaze, poneki autobusi i tramvaji imaju govornu najavu brojeva, smjerova i stanica, neke trgovine imaju zvona na vratima, kod velikih supermarketa se može čuti zvuk blagajne i sl. Takve i slične informacije mogu biti korisne slijepima u orijentaciji te možete upozoriti slijepu osobu na njih ako se prvi put krećete na određenoj trasi.

Ukoliko želite sudjelovati u projektu ili znate nekoga tko bi se želio uključiti, slobodno nas kontaktirajte na tel: 01 4551-650 ili e-mail: ured@uuosso.hr.